Bezwaarschrift per e-mail?
Mag een bezwaarschrift ook per e-mail worden ingediend? Dit was de vraag waarover de Centrale Raad van Beroep zich in haar uitspraak van 25 februari jl. heeft gebogen.
Inleiding
Vanaf de inwerkingtreding van afdeling 2.3 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) geldt als hoofdregel dat elektronisch berichtenverkeer tussen burgers en bestuursorganen mogelijk is, mits de bepalingen uit deze afdeling in acht worden genomen. In artikel 2:15 lid 1 Awb is als uitzondering op deze hoofdregel opgenomen dat slechts een elektronisch bericht naar een bestuursorgaan kan worden verzonden voor zover het bestuursorgaan kenbaar heeft gemaakt dat deze weg is geopend.
Omschrijving casus over bezwaarschrift
De zaak die voorlag aan de Centrale Raad van Beroep betrof een bijstandsgerechtigde. De bijstandsgerechtigde had bezwaar gemaakt tegen een afwijzing van de aanvraag voor bijzondere bijstand. De gemachtigde van de bijstandsgerechtigde had het bezwaarschrift per e-mail bericht als bijlage aan het algemene e-mailadres van de gemeente Ede gestuurd.
De gemeente heeft daarop verzocht om het bezwaarschrift alsnog via de post toe te sturen. Aangezien dit niet is gebeurd, heeft het college het bezwaar niet-ontvankelijk verklaard.
In hoger beroep stelt appelante zich op het standpunt dat er voldaan is aan het schriftelijkheidsvereiste aangezien het bezwaarschrift per ondertekende brief is verstuurd. Deze brief is volgens appelante niet digitaal ingediend, maar enkel per e-mail verzonden in plaats van per post.
Beoordeling Centrale Raad van Beroep
De Centrale Raad van Beroep komt tot het volgende oordeel; het per e-mail versturen van een bezwaarschrift niet gelijk kan worden gesteld aan het schriftelijk verzenden van een bezwaarschrift per post. Volgens de Centrale Raad van Beroep valt het per e-mail verzenden van een bezwaarschrift onder het verkeer langs elektronische weg. Belangrijk is om de regels uit afdeling 2.3 van de Awb in acht te nemen.
De gemeente had wel een mogelijkheid opengesteld om een bezwaarschrift digitaal in te dienen, namelijk via het digitaal formulier ‘bezwaarschrift indienen’ op de website van de gemeente. Hiervan heeft appelante echter geen gebruik gemaakt. Het bezwaar is niet digitaal ingediend en evenmin schriftelijk per post is ingediend. Conclusie is dat het bezwaarschrift niet op de juiste wijze ingediend. De Centrale Raad van Beroep komt dan ook tot het oordeel dat het college terecht heeft besloten om het bezwaarschrift niet-ontvankelijk te verklaren.
Conclusie en advies over bezwaarschrift
Bovenstaande uitspraak maakt duidelijk dat het belangrijk is om altijd goed te checken waar een bezwaarschrift precies aan moet voldoen. En daarnaast op welke wijze dit kan worden ingediend. Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een bezwaarschrift? Wij helpen u graag verder.
Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.