Burenruzies en het recht

Nu de lente de natuur in volle bloei zet en wij allen massaal door de lentekriebels in de tuin aan de slag gaan, liggen er ook veel latente burengeschillen op de loer. Daar zit niemand op te wachten “Beter een goede buur dan een verre vriend” luidt immers een oud, maar zeer wijs Nederlands spreekwoord. Een goede relatie met je buren is van groot belang. Dit zijn de mensen die immers naast u wonen. Een burenruzie leidt tot spanningen en vaak ook een gevoel van onveiligheid. Uw huis is dan niet meer de plek die uw huis moet zijn, namelijk een plek waar u gelukkig en veilig voelt, dus de plek waar u zich “thuis voelt”.

Helaas kunnen buren niet altijd met elkaar door één deur. Zoals gezegd, een burengeschil licht soms op de loer en kan plotseling te kop opsteken. In mijn praktijk sta ik vaak cliënten bij die bonje met de beuren hebben. De problemen zijn zeer divers en het beperkt zich veelal niet tot één probleem. Als er ruzie ontstaat, stapelen de problemen zich op en escaleert het vaak. Nu werkzaamheden in de tuin vaak de aanleiding geven tot burenruzies, zal ik over een aantal veel voorkomende onderwerpen kort iets zeggen. Hopelijk maakt dat dingen helder en voorkomt het een naar burengeschil.

Burengeschil over de heg

Met name problemen over heggen komen veel voor. De vraag is dan of de heg wel op de juiste afstand van de erfgrens is geplaatst. In de wet is bepaald dat dit minimaal 50 cm moet zijn. Gemeenten kunnen hiervan afwijken in plaatselijke verordeningen. Om een burengeschil te voorkomen is het daarom belangrijk hierop te letten.

Burengeschil over de schutting

Onjuist geplaatste schuttingen leiden ook vaak tot burenruzies. Met name de hoogte is dan een probleem. Of de ene buur wil wel een schutting, maar de andere buur niet. De wet bepaalt dat een eigenaar zijn erf mag afsluiten. Ook wordt bepaald dat door een van de buren gevorderd kan worden dat op de erfgrens een “scheidmuur”, dus een schutting, wordt geplaatst met een hoogte van twee meter. Als de ene buur dus dwarsligt, kan medewerking aan het plaatsen van een schutting “op” de erfgrens worden afgedwongen. Ook hierbij geldt dat de gemeente in een verordening afwijkende bepalingen kan opnemen. Het is overigens sowieso mogelijk een schutting op de eigen grond te plaatsen.

Burengeschil over het recht van overpad

Ten slotte zie ik vaak dat er ruzies ontstaan over de vraag of er wel of geen sprake is van een recht van overpad, in juridisch jargon een “erfdienstbaarheid”. De ene buur heeft sinds jaar en dag het perceel van de buurman gebruikt, maar op enig moment wordt dit aan hem verboden. Er ontstaat dan

een conflict over de vraag of er wel of geen sprake is van een erfdienstbaarheid in de vorm van een recht van overpad. Het juridische leerstuk van “verjaring” speelt daarbij vaak een rol. Door verloop van tijd, veelal 20 jaren, kan namelijk een dergelijke erfdienstbaarheid zijn ontstaan. Door deze verjaring kan dus aanspraak worden gemaakt op de erfdienstbaarheid in de vorm van het recht van overpad. Dan moet er al gedurende twintig jaren van het recht van overpad ongestoord gebruik zijn gemaakt. Om dit af te dwingen zal een gang naar de rechter meestal onvermijdelijk zijn. Tenzij de buurman instemt met de ontstane erfdienstbaarheid. Dan is een inschrijving in het kadaster van een akte van verjaring, opgesteld door een notaris, voldoende.

De achterliggende oorzaak van het burengeschil

De meeste problemen die ik tegenkom, hebben een dieper liggende oorzaak. Zo zijn er buren met een compleet tegenovergestelde visie op elkaars leefmilieu. Waar de ene buur een keurig onderhouden tuin wil met strakke borders, wil zijn of haar buurman juist een wilde tuin. Deze uitersten leiden tot aanvaringen. Meestal helpt het door in beginsel met elkaar te praten en te proberen tot een oplossing te komen. Maar lukt dat niet, dan is aan een gang naar de rechter niet te ontkomen.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Bezwaarschrift per e-mail?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 165 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 165 advocaten en meer dan 56 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.