Intrekking of afwijzing van een bijstandsuitkering

U heeft recht op een bijstandsuitkering als u voldoet aan de gestelde voorwaarden zoals opgenomen in de Participatiewet.

Er kan aanspraak worden gemaakt op een bijstandsuitkering indien u kort gezegd voldoet aan de navolgende voorwaarden:

 • U woont rechtmatig in Nederland;
 • U bent 18 jaar of ouder;
 • U heeft niet genoeg inkomen of eigen vermogen om in uw levensonderhoud te voorzien;
 • U kunt geen beroep doen op een andere uitkering;
 • U zit niet in de gevangenis of een huis van bewaring;
 • U doet mee aan activiteiten die uw gemeente u aanbiedt om werk te vinden.

In de praktijk kan het voorkomen dat de gemeente van uw woonplaats een aanvraag om een bijstandsuitkering afwijst of de bijstandsuitkering intrekt. Indien u het hier niet mee eens bent kunt u bezwaar indienen en nadien eventueel beroep instellen bij de Rechtbank. Indien sprake is van een spoedeisende situatie omdat u en uw gezin door de afwijzing van de aanvraag om een bijstandsuitkering of de intrekking van de bijstandsuitkering in het levensonderhoud wordt bedreigd, kunt u hangende een bezwaar- of beroepsprocedure gelet op de spoedeisende situatie zich wenden tot de voorlopige voorzieningenrechter om in de zaak een beslissing te nemen.

Onze advocaten kunnen u bijstaan bij het aantekenen van bezwaar of beroep alsook bij het aanhangig maken van een voorlopige voorzieningen procedure bij de Rechtbank.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Bezwaarschrift per e-mail?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 162 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 162 advocaten en meer dan 55 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.