Van plan om te bouwen? Denk nog eens na over uitbreiding

Ben je van plan om te bouwen, maar benut je niet de volledige mogelijkheden van het bestemmingsplan, voor wat betreft bijvoorbeeld het bouwoppervlak op de bouwhoogte? Dan kan je dit later duur komen te staan.

Op basis van een recente uitspraak van de Afdeling kan je verzoek om planschade hierdoor (deels) worden afgewezen.

Planschade is een vorm van schade die men lijdt wanneer de waarde van een onroerende zaak wijzigt door een gewijzigd bestemmingsplan. Iedere burger of ondernemer die hiermee te maken krijgt, kan deze schade vorderen bij de betreffende gemeente. De waarde van de onroerende zaak van voor en na de bestemmingswijziging wordt bepaald door de maximale bouwmogelijkheden uit het oude en nieuwe plan met elkaar te vergelijken.

Een simpel voorbeeld: onder het oude bestemmingsplan mocht het u uw woningen verhogen tot een hoogte van 10 meter, maar er was gebouwd tot vier meter hoogte. In het nieuwe bestemmingsplan mag gebouwd worden tot 6 meter hoogte. Door deze wijziging worden uw mogelijkheden na het nieuwe bestemmingsplan sterk beperkt. U wilt wel graag de schade vergoed zien vanwege de bouwmogelijkheden die veranderd zijn. In dit geval wordt de schade berekend door de situatie onder de mogelijkheid dat er tot 10 meter hoogte wordt gebouwd, te vergelijken met de mogelijkheid waarin tot zes meter hoogte wordt gebouwd. Dat het pand ondertussen niet hoger dan vier meter is, maakt in beginsel voor de berekening niet uit.

Inmiddels is er een nieuwe bepalende uitspraak gedaan over planschade door de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, het hoogste rechtscollege in deze zaken. De Afdeling besliste dat wanneer er onder het oude bestemmingsplan een omgevingsvergunning voor bouwen (voorheen een bouwvergunning) is aangevraagd, waarbij niet alle mogelijkheden tot bouwen zijn benut, men het risico aanvaardt dat de mogelijkheden veranderen.

Dat wil zeggen dat in het geval in kwestie geen schade werd toegekend, aangezien de bouwers blijkbaar geen gebruik wilden maken van de volledige mogelijkheden van het bestemmingsplan en daarom ook geen vergoeding krijgen van schade indien de mogelijkheden in het bestemmingsplan niet volledig zijn gebruikt.

Indien je dus van plan bent om te bouwen, denk er dan nog een keer over na of je niet de volledige mogelijkheden uit het bestemmingsplan gebruikt. Indien je dit niet doet en de mogelijkheid vervalt later, is er een grote kans dat je schade niet vergoed krijgt.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Bezwaarschrift per e-mail?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.