Vensters in muren

Op de lijst van dicht bevolktste landen staat Nederland in de top 30. Dat vraagt om regelgeving. In het Burgerlijk Wetboek zijn bepalingen opgenomen over vensters in muren. Tenzij u daartoe toestemming heeft gegeven, mag uw buurman niet binnen twee meter van de grenslijn vensters hebben, voor zover deze op uw erf uitzicht geven.

U kunt zich niet verzetten tegen de aanwezigheid van een venster, indien zich tussen u en uw buurman openbare wegen of openbare wateren bevinden of indien het uitzicht niet verder reikt dan twee meter van het venster.

De afstand van twee meter wordt gemeten rechthoekig uit de buitenkant van de muur daar, waar de opening is gemaakt tot aan de grenslijn van het terrein tussen u en uw buurman.

Wanneer u als gevolg van verjaring geen wegneming van het venster meer kan vorderen, bent u verplicht binnen een afstand van twee meter daarvan geen gebouwen of werken aan te brengen die de buurman zouden hinderen. Dat geldt niet voor een gebouw of werk dat zich daar al op het tijdstip van de voltooiing van de verjaring bevond.

Er is alleen eventuele schadevergoeding verschuldigd, wanneer de schade is ontstaan nadat er tot opheffing van de ongeoorloofde situatie is aangemaand.

In muren, die dichterbij staan, mogen steeds lichtopeningen worden gemaakt, als ze maar van vaststaande en ondoorzichtige vensters worden voorzien.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.


Reacties


Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 350 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1532 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

In totaal hebben 260 advocaten en 80 kantoren zich bij ons aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Naarden, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.