Mag u als niet-eigenaar van een pand toch een omgevingsvergunning aanvragen voor uw bouwplan?

Een omgevingsvergunning is bij een groot aantal activiteiten vereist. Denk hierbij aan bouwwerkzaamheden en renovaties, maar ook aan sloopwerkzaamheden, bomenkap en de aanleg van een in- of uitrit. de meeste gevallen is de aanvrager van een dergelijke omgevingsvergunning ook de eigenaar van de betreffende onroerende zaak. Dat is echter geen harde eis. Ook niet-eigenaren kunnen onder omstandigheden een omgevingsvergunning aanvragen. In de praktijk ontstaat wel eens discussie tussen de aanvrager van een vergunning en de eigenaar of bewoner van het onroerende goed waar de vergunning op ziet. Zo ook in een uitspraak van de (Afdeling bestuursrechtspraak van de) Raad van State.

Een aanvrager van een omgevingsvergunning voor een bouwplan wordt in principe aangemerkt als belanghebbende. In Amsterdam had een aanvrager van een omgevingsvergunning verzocht om een vergunning voor het plaatsen van drie balkons. De aanvrager was echter geen eigenaar van het appartement waar men het balkon wenste te plaatsen.

In de procedure heeft de bewoner van het appartement op de begane grond bezwaar ingediend, omdat hij vreesde dat een nieuw te bouwen balkon zou leiden tot vermindering van lichtinval in het appartement. Als bezwaar tegen de vergunningverlening voert hij aan dat de aanvrager geen belanghebbende is. De omgevingsvergunning had dus nooit verleend kunnen worden. Aanvrager was immers geen eigenaar van het appartement en heeft ook geen toestemming gekregen van de eigenaren om een omgevingsvergunning aan te vragen. De rechtbank stapt over de bezwaren heen en oordeelde dat de aanvrager wel als belanghebbende was aan te merken. De rechtbank onderbouwt dit door aan te nemen dat het niet aannemelijk was dat het bouwplan nimmer kon worden verwezenlijkt.

De bewoner die het beroep had ingesteld, was het niet eens met de uitspraak en ging in hoger beroep. In hoger beroep oordeelde de Raad van State anders en gaf de bewoner in een recente uitspraak gelijk [1]. In het concrete geval was een verklaring overgelegd waarin stond dat de appartementseigenaren nooit gevraagd hebben om een balkon bij hun appartement te realiseren en dat zij daar ook nooit toestemming voor hebben gegeven (of zouden geven). De Raad van State oordeelde daarom dat het voldoende aannemelijk was gemaakt dat het bouwplan niet kan worden verwezenlijkt.

Conclusie

 

Uit deze uitspraak blijkt dat men een aanvrager minder snel als belanghebbende zal aanmerken. In de praktijk komt het geregeld voor dat men een omgevingsvergunning wil aanvragen voor een bouwplan als niet-eigenaar van het pand. Een projectontwikkelaar wil bijvoorbeeld al een pand verbouwen voordat de koop officieel rond is. Juridisch is dit mogelijk, mits de afspraken met de eigenaar goed zijn vastgelegd. Bout Advocaten helpt u daarbij graag verder.

Jolanda Mulder en Wubbina Hids, Bout Advocaten

[1] Uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op 15-08-2018, ECLI:NL:RVS:2018:2717.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Bezwaarschrift per e-mail?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.