Aannemer: Kondig de oplevering aan!

Inleiding

Bouwbedrijf De Vergulde Dissel neemt van de familie Nooitgenoeg de opdracht aan om een grote garage aan hun tweede woning te bouwen. Voor de aanbouw is er een standaard aanneemcontract opgemaakt met daarin opgenomen een bouwtekening met bestek. De aanneemsom van €.120.000,- zal worden betaald in vijf termijnen, waarvan de laatste (10%) na de oplevering van het werk.

Achterstallige betaling opdrachtgever

De Vergulde Dissel gaat voortvarend van start en schiet lekker op met de uitvoering van het werk. De familie Nooitgenoeg betaalt de eerste vier termijnen ook zonder problemen. Tegen de tijd dat de aannemer ziet dat het werk zal worden voltooid, meldt hij dat schriftelijk aan de familie. Ook meldt hij daarin dat hij 10 dagen later het werk wil opleveren.

De Vergulde Dissel rondt een paar dagen later het werk af. Helemaal naar de eisen van de overeenkomst en het bestek. En dan wordt het stil. De familie reageert niet meer, komt niet opdagen op de door de aannemer voorgesteld dag en tijd voor de oplevering, en betaalt ook de laatste termijn niet. Ook na een tweede aanschrijving reageert de familie niet meer.

Rechten van de aannemer

Heeft De Vergulde Dissel nu toch opgeleverd en daarmee recht op betaling van de laatste termijn door de familie Nooitgenoeg? Het antwoord is ja. Uit de wet volgt dat, áls je maar een redelijke termijn hebt gegeven om een gezamenlijke oplevering te doen, en de opdrachtgever niets meer laat horen (ook nadat je bijvoorbeeld nog wel een gezamenlijke oplevering hebt gehad) de opdrachtgever wordt geacht de oplevering stilzwijgend te hebben aanvaard.

Deze stilzwijgende aanvaarding van de oplevering betekent voor een aannemer als de Vergulde Dissel, het recht op betaling van de laatste termijn, de overgang van het risico voor het werk naar de opdrachtgever, en tot slot geen aansprakelijkheid meer voor de gebreken die bij de oplevering zichtbaar zijn of gezien hadden moeten worden.

Daarom: Op tijd schriftelijk melden dat het werk klaar is en een redelijke datum daarbij stellen voor de oplevering.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Vrije advocaatkeuze bij uw rechtsbijstandverzekering

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 100 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 100 advocaten en meer dan 48 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.