Het belang van bewijs

Een belangrijk aspect van het recht is het bewijs. Iemand die beweert dat iets op een bepaalde manier is gegaan, zal dat in een rechtszaak moeten bewijzen. Dit is het uitgangspunt, waar echter weer veel uitzonderingen op zijn. Soms moet de andere partij in een rechtszaak namelijk de stellingen van de andere partij weerleggen.

In de praktijk merk ik dat veel mensen niet altijd stil staan bij hun bewijspositie in hun rechtszaak. Terwijl dit een zaak kan maken of breken. Recht hebben en recht krijgen, zijn namelijk twee totaal verschillende dingen. De meeste zaken worden gewonnen of verloren door de bewijsposities van partijen. Soms moet ik als advocaat een cliënt in een zaak teleurstellen en zijn zaak afwijzen alleen omdat zijn of haar bewijspositie niet sterk genoeg is. De teleurstelling is dan groot en ik krijg dan vaak de reactie: “maar het is toch zo? Waarom moet ik het dan bewijzen?”

Om een dergelijke teleurstelling voor te zijn, doet u er dus verstandig aan bewust te zijn van uw bewijspositie. Ook als u nog helemaal geen geschil heeft, is het verstandig van bepaalde zaken bewijs voor handen te hebben. Zo hoor ik vaak mensen vragen of een mondelinge afspraak bindend is. In beginsel is dat zo, maar bij slechts een mondelinge afspraak is uw bewijspositie niet gewaarborgd. Het is dus van belang afspraken altijd vast te leggen en bij voldoende belang altijd te laten beoordelen door een advocaat of notaris. Als u zich namelijk bewust bent van uw bewijspositie, kunt u problemen in de toekomst voorkomen.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Vrije advocaatkeuze bij uw rechtsbijstandverzekering

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.