Boetes in contracten: oppassen geblazen!

Afspraak = Afspraak! of anders gezegd: afspraken moeten worden nagekomen. In algemene zin is iedereen het hier wel mee eens. Maar toch gebeurt het vaak dat afspraken niet worden nagekomen. Wat in het algemeen wordt beaamd – namelijk dat afspraken moeten worden nagekomen – ligt in een concreet geval wel eens anders.

Om te voorkomen dat iemand (te) makkelijk zijn afspraken niet nakomt, kunnen er boeteclausules in een contract worden opgenomen. Als afschrikking, zeg maar. Dit is gebruikelijk en geoorloofd. Overigens betekent het betalen van de boete niet dat daarmee de afspraak van de baan is. De boete is zoals dat heet: ”een prikkel tot nakoming” en niet de prijs van niet nakoming.

Spreken partijen in een contract geheimhouding af, dan wordt hieraan vaak een boeteclausule gekoppeld. Een boete is ook vaak opgenomen in arbeidsovereenkomsten en met name als een concurrentiebeding geldt. De werknemer die een overstap naar een concurrerende werkgever overweegt, zal zich dan nog wel even moeten bedenken.

Ook bij onroerend goed transacties zit vaak een boeteclausule in het contract. Met name voor het geval de koper niet tijdig afneemt. Ook al is de overeengekomen boete hoog, soms zelfs erg hoog, de rechter gaat hieraan niet snel voorbij.

In een zaak die onlangs op ons kantoor werd behandeld, ging het om een boete van € 5.000,- per dag. Het gerechtshof Amsterdam zei het volgende: “De vordering tot betaling van een voorschot op de boete wordt toegewezen, aangezien koper de koopovereenkomst niet tijdig is nagekomen en een eventueel beroep op matiging slechts onder zeer bijzondere omstandigheden, die vooralsnog niet zijn gebleken, kan worden gehonoreerd”. Het gevolg was dat de koper € 250.000,- (voorschot) op de boete moest aftikken en natuurlijk ook de koopsom moest betalen!


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Vrije advocaatkeuze bij uw rechtsbijstandverzekering

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 103 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 103 advocaten en meer dan 50 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.