Eigendomsvoorbehoud

Het bedingen van een eigendomsvoorbehoud gebeurt vaak door middel van een standaardbepaling in algemene voorwaarden. Het eigendomsvoorbehoud is vooral van belang voor leveranciers van producten. Bijvoorbeeld niet voor een timmerman. Op het moment dat hij zijn planken in de woning heeft getimmerd, zijn deze onderdeel ( juridisch: bestanddeel) geworden van de woning en daarmee eigendom van de eigenaar van de woning. Dit los van de vraag of er betaald is.

Eigendomsvoorbehoud betekent dat de leverancier de eigendom heeft voorbehouden totdat betaling heeft plaatsgevonden. Dit is vooral van belang in geval van faillissement van de klant. De eigendomsvoorbehouder meldt zich dan bij de curator, hij toont aan dat hij niet betaald is en hij krijgt de gelegenheid de geleverde goederen terug te halen. Dit tegen creditering van de inkoopprijs.

Het eigendomsvoorbehoud kan op allerlei manieren worden geformuleerd, maar kent eigenlijk twee soorten. Namelijk een beperkt eigendomsvoorbehoud en een uitgebreid eigendomsvoorbehoud.

Beperkt

De door leverancier aan klant geleverde zaken blijven eigendom van leverancier totdat alle bedragen die klant verschuldigd voor de betreffende zaak is, betaald zijn.

Uitgebreid

Alle door leverancier aan klant geleverde zaken blijven eigendom van leverancier totdat alle facturen die klant heeft openstaan bij de leverancier zijn voldaan.

Zoek de verschillen:

Als u goed leest, ziet u dat een uitgebreid eigendomsvoorbehoud ook van toepassing is op zaken die misschien al wel zijn betaald. Dit is bij een beperkt eigendomsvoorbehoud niet het geval. Daar gaat het slechts om dié zaak waarvan de koopsom niet is betaald. Bij een uitgebreid eigendomsvoorbehoud maakt dit niet uit. Als er facturen openstaan dan valt de totale voorraad die leverancier heeft geleverd tot het bedrag van de betalingsachterstand, onder het eigendomsvoorbehoud.

In de praktijk manifesteert het verschil zich als er enerzijds goederen in de voorraad zijn die allang zijn betaald en anderzijds facturen in de achterstand zitten waarvan de goederen allang zijn doorgeleverd.

Tot verbazing van mij en mijn collega’s zijn er nog heel veel leveranciers, ook grote professionele partijen, die slechts een beperkt eigendomsvoorbehoud hanteren. Dit is van de leverancier zeer onverstandig, want dit kan betekenen dat hij maar een klein deel van de betreffende, door hem geleverde voorraad retour krijgt in het geval van faillissement van zijn klant.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Vrije advocaatkeuze bij uw rechtsbijstandverzekering

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 165 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 165 advocaten en meer dan 56 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.