Gevolgen niet-nakomen periodiek verrekenbeding in huwelijkse voorwaarden

In Nederland worden jaarlijks circa 77.000 huwelijken en geregistreerde partnerschappen gesloten, waarbij in 25% van de gevallen huwelijkse voorwaarden worden opgemaakt. In huwelijkse voorwaarden worden veelal afspraken gemaakt om een gemeenschap van goederen uit te sluiten. Koude uitsluitingen, waarbij iedere vorm van gemeenschap wordt uitgesloten, wordt anno 2017 nauwelijks meer vastgelegd. De meeste huwelijkse voorwaarden bevatten verrekenbedingen die tot gevolg hebben dat inkomsten ten tijde van het huwelijk eerlijk worden gedeeld. Zorg ervoor dat gemaakte afspraken ook daadwerkelijk worden nagekomen, want bij een echtscheiding kan een niet uitgevoerd periodiek verrekenbeding tot gevolg hebben dat als een gemeenschap van goederen moet worden afgerekend.

Bewijsvermoeden periodiek verrekenbeding

Veel stellen spreken af dat inkomsten en winsten verkregen uit arbeid (na aftrek van kosten voor de gemeenschappelijke huishouding) tussen hen in het begin van ieder jaar bij helfte moeten worden verdeeld. In de praktijk wordt hieraan nauwelijks uitvoering gegeven. De verplichting om te verrekenen blijft echter bestaan en verjaart niet. Bij een echtscheiding zullen de aanstaande ex-echtgenoten dus alsnog moeten verrekenen. Het komt vaak voor dat te verrekenen inkomen zich inmiddels heeft vermengd met eigen vermogen of is geïnvesteerd, waardoor het lastig te achterhalen is welk geld verrekend had moeten worden. In het geval bij het einde van een huwelijk aan de periodieke verrekenplicht niet is voldaan, wordt het aanwezige vermogen vermoed te zijn gevormd uit het geld dat verrekend had moeten worden. Het is dan volgens artikel 1:141 lid 3 BW aan de ander om het tegendeel aan te tonen.

Uitspraak Hoge Raad 3 februari 2017

In een recente procedure bij de Hoge Raad was eveneens geen uitvoering gegeven aan het in de huwelijkse voorwaarden ogenomen periodieke verrekenbeding. De man vorderde dan ook de helft van de overwaarde van de aan de vrouw in eigendom toebehorende woning. Hij stelde zich (onder meer) op het standpunt dat als gevolg van verbouwingen die zijn gefinancierd uit inkomen dat verrekend had moeten worden, de woning aanzienlijk in waarde was gestegen. Daarnaast waren de hypotheeklasten voldaan uit overgespaard inkomen. Aangezien niet verrekend was, werd het aanwezige vermogen dus vermoed te zijn gevormd uit geld dat verrekend had moeten worden. Het is in dat geval, aldus de Hoge Raad, niet aan de man, maar aan de vrouw om te stellen en aannemelijk te maken dat de waarde van de woning niet is gevormd uit geld dat verrekend had moeten worden.

Verreken periodiek of houd tijdens het huwelijk een goede administratie bij, zodat u bij een mogelijke echtscheiding niet tegen bewijsproblemen aanloopt. Voor eventuele vragen over dit onderwerp, kunt u contact met mij opnemen.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Vrije advocaatkeuze bij uw rechtsbijstandverzekering

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.