Handelen met een onderbewindgestelde persoon

Volgens de wet beheert iedereen zijn of haar eigen vermogen. Je mag ervan uitgaan dat die persoon dan ook verantwoordelijk blijft voor schulden met zijn eigen vermogen. Maar wat als je handelt met iemand die later onder curatele of bewind blijkt te zijn gesteld? En hoe kom je daarachter?

De heer X sloot een abonnement af van twee jaar met NRC. Daarvoor kreeg hij een iPhone 6 van NRC. Later vroeg NRC van X de telefoon terug, omdat deze wijze van consumentenverkoop niet bleek te mogen. X weigerde de iPhone 6 aan NRC terug te geven. NRC vorderde daarom de waarde van de telefoon, samen met achterstallig abonnementsgeld van € 297,-. NRC startte een procedure omdat X niet thuis gaf en geheel niets betaalde.

Bij de rechter verscheen de bewindvoerder van X. Het vermogen van X was namelijk ten tijde van het afsluiten van het abonnement onder bewind gesteld. Dit bewind was gepubliceerd in het Centrale Curatele- en bewindsregister (CCBR). Dit heeft tot gevolg dat het beheer over de onder het bewind staande goederen niet meer aan X toekwam, maar uitsluitend aan zijn bewindvoerder. Tot dit beheer behoort ook het afsluiten van het abonnement met de krant.

De rechter stelde vast dat het abonnement was afgesloten zonder medewerking van de bewindvoerder en daarom een niet rechtsgeldig tot stand gekomen rechtshandeling was. De rechter oordeelde dat NRC het bewind had behoren te kennen. De ongeldigheid van het afsluiten van het abonnement kan aan NRC als de verkoper worden tegengeworpen.

De rechter overwoog verder dat de schulden die voortspruiten uit de tussen X en NRC gesloten overeenkomst niet op de onder het bewind staande goederen kunnen worden verhaald. Het vermogen van X moet door het bewind worden beschermd. Dat beschermingskarakter van het bewind hield volgens de rechter zelfs in dat NRC haar telefoon niet terugkreeg en ook niet de waarde van die telefoon. De rechter overwoog dat NRC in dit kader als professional heeft gehandeld in strijd met wettelijke bepalingen die juist strekken tot bescherming van belangen van consumenten als X. Omdat alle (toekomstige) goederen van X onder bewind waren gesteld, oordeelde de rechter dat er in absolute zin geen enkel (toekomstig) goed van X was waarop NRC haar vordering kon verhalen. NRC kreeg een afwijzing met veroordeling in de kosten ten gunste van de bewindvoerder van X.

Ondercuratelestellingen en bewinden worden uitgesproken door de rechter. Alle lopende ondercuratelestellingen en bewinden staan in het curatele- en bewindregister (CCBR). Dit wordt bijgehouden door de rechtbank. Via Rechtspraak.nl kunt u het register digitaal inzien. U kunt dan opzoeken welke personen onder curatele staan of van welke personen het vermogen onder bewind is gesteld.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

Mr. H.C.J. (Hajo) Coumou


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.


Reacties


Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 350 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1532 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

In totaal hebben 260 advocaten en 80 kantoren zich bij ons aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Naarden, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.