Hoe incasseer ik mijn vordering?

Het openstaan van facturen of vorderingen is een bron van ergernis. Doordat uw vordering of factuur niet of niet tijdig wordt voldaan door uw debiteur kunt u in de financiële problemen raken. U heeft immers op uw beurt ook betalingsverplichtingen. Zo moet u uw personeel, huur, inkoopgoederen of overige kosten betalen.

Dossieropbouw

Het openstaan van facturen of vorderingen is een bron van ergernis. Doordat uw vordering of factuur niet of niet tijdig wordt voldaan door uw debiteur kunt u in de financiële problemen raken. U heeft immers op uw beurt ook betalingsverplichtingen. Zo moet u uw personeel, huur, inkoopgoederen of overige kosten betalen.

Voor een efficiënte en effectieve incasso van uw vordering is dossieropbouw belangrijk. Door gemaakte afspraken schriftelijk vast te leggen en schriftelijk te communiceren, bouwt u een dossier op. Immers een mondelinge afspraak is lastig te bewijzen. Onze advocaten kunnen u adviseren op welke wijze u een dossier kunt opbouwen. Dossierbouw is het vertrekpunt voor een geslaagd incassotraject. Het incassotraject kan buitengerechtelijk of gerechtelijk geschieden.

Buitengerechtelijk

Indien u onze advocaten inschakelt wordt gestart met het zorgvuldig bestuderen van uw vordering en het aanschrijven van uw schuldenaar/debiteur. Zo spoedig mogelijk wordt contact gezocht met de schuldenaar, zodat wij uw risico’s zo veel mogelijk kunnen beperken en de situatie kunnen vaststellen.

Gerechtelijk

In de situatie dat uw schuldenaar na aanmaning door onze advocaten uw vordering niet voldoet, ligt het voor de hand dat u de schuldenaar dagvaardt voor de rechter. U maakt op deze manier een gerechtelijke procedure aanhangig. In deze gerechtelijke procedure vordert u voor de rechter betaling van uw gehele vordering, vermeerderd met buitengerechtelijke kosten en wettelijke rente. Ook kunt u overige schade vorderen zoals kosten van bijvoorbeeld deskundigen of schade-experts.

Beslaglegging

Beslaglegging door onze advocaten is een effectief incassomiddel om betaling af te dwingen van uw vordering of openstaande facturen. Beslag kan worden gelegd op diverse vermogensbestanddelen zoals een auto, onroerend goed, boot, bankrekening en aandelen.
De strekking van het leggen van beslag is te voorkomen dat uw schuldenaar of debiteur vermogensbestanddelen al dan niet op een slinkse manier aan het verhaal van uw vordering onttrekt.

Faillissementsaanvraag

Het aanvragen van het faillissement van uw schuldenaar is eveneens een manier om uw vordering te incasseren. Uw schuldenaar zal normaliter willen voorkomen dat hij door een rechter in staat van faillissement wordt verklaard. Een faillissement leidt tot ingrijpende gevolgen voor uw schuldenaar. Door een faillissement verliest uw schuldenaar de beschikking over zijn  vermogen. De rol van de schuldenaar is “uitgespeeld” en zal worden overgenomen door een curator. De ervaring van onze advocaten is dat onder druk en dreiging van een faillissement uw schuldenaar alsnog bereid zal kunnen zijn uw vordering te voldoen. Onze advocaten worden regelmatig door de rechtbank aangesteld als curator en kunnen u adviseren op het gebied van faillissementsrecht en ondernemingsrecht.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Vrije advocaatkeuze bij uw rechtsbijstandverzekering

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 167 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 167 advocaten en meer dan 58 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.