Knelpunten in de Wwz
De Wet werk en zekerheid (Wwz) blijft de gemoederen bezighouden. Met name door MKB-bedrijven worden diverse knelpunten ervaren. Eén van die knelpunten doet zich voor bij de UWV-procedure, indien een ontslagvergunning wordt aangevraagd. Werkgevers worden dan geconfronteerd met complexe formulieren, bijlagen en daarnaast nog vaak aanvullende vragen van de kant van het UWV.
Overleg binnen de Stichting van de Arbeid heeft ertoe geleid dat, met UWV, zal worden bezien in hoeverre de procedure, voorafgaand aan de eigenlijke behandeling, voor de werkgever verbeterd en met name vereenvoudigd kan worden.
Een ander (gewichtig) knelpunt is gelegen in de nieuwe ketenregel en de daarin opgenomen tussenpoos van zes maanden, waardoor werkgevers die met seizoensarbeid te maken hebben, te kampen krijgen met onvoldoende flexibiliteit. In de Stichting van de Arbeid is daarom voorgesteld voor dergelijke specifieke seizoensgevoelige functies (bij cao) de tussenpoos die onderdeel is van de ketenregeling, terug te brengen van zes tot drie maanden. Minister Asscher heeft dat voorstel inmiddels overgenomen en een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend, om in cao’s voor echte seizoensarbeid af te wijken van de ketenregeling en de daarin opgenomen tussenpoos terug te brengen tot drie maanden. De Minister verwacht deze wijziging al per 1 juli 2016 te kunnen realiseren.
Indien een werknemer langdurig ziek is, wordt de werkgever geconfronteerd met langdurige en hoge kosten aan loonbetaling en reïntegratie. Indien de arbeidsovereenkomst dan, wegens die langdurige arbeidsongeschiktheid, eindigt, is, uitgaande van de huidige wettelijke regeling, ook nog eens de transitievergoeding verschuldigd. Vooral kleinere werkgevers ervaren de kosten van die transitievergoeding als een zware last na twee jaar ziekte. Om die reden is er inmiddels al vaak voor gekozen om de arbeidsovereenkomst, na twee jaar arbeidsongeschiktheid, niet op te zeggen, maar in stand te houden (er ontstaan dan zogenaamde “slapende dienstverbanden”). Ook over dit knelpunt hebben de sociale partners, in de Stichting van de Arbeid, overlegd, waarna Minister Asscher een voorstel bij de Tweede Kamer heeft ingediend om de werkgever in dergelijke gevallen te compenseren voor de kosten van de transitievergoeding. Naar verwachting zal die compensatie echter niet voor 1 januari 2018 zijn gerealiseerd.
Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.