Vrije advocaatkeuze bij uw rechtsbijstandverzekering

Een interne jurist of een externe advocaat?

Ongeveer de helft van de Nederlandse gezinnen heeft een rechtsbijstandsverzekering. Als u verwikkeld raakt in een juridisch geschil, dan maakt u onder deze verzekering in de regel aanspraak op advies en rechtsbijstand van een bij de verzekeraar werkzame jurist of advocaat.

 

Bij verzekeraars die geen of een beperkt aantal advocaten in dienst hebben, wordt u meestal doorverwezen naar een externe advocaat op het moment dat op het geschil een procesmonopolie rust. Dat is bijvoorbeeld het geval indien het procesbelang de € 25.000,00 overstijgt, tenzij het geschil een arbeidsrechtelijk of huurrechtelijk karakter heeft. U wordt tevens doorverwezen naar een externe advocaat of jurist indien twee verzekerden bij dezelfde rechtsbijstandsverzekeraar een conflict met elkaar hebben.

Het recht op vrije advocaatkeuze

Ook indien geen van de bovenstaande situaties van toepassing is, kan een verzekerde in sommige gevallen op eigen verzoek een externe advocaat inschakelen, waarvan de kosten door de rechtsbijstandsverzekeraar dienen te worden vergoed. Reeds in 2013 heeft het Europese Hof van Justitie namelijk geoordeeld dat een verzekerde het recht van vrije advocaatkeuze heeft indien hij betrokken is in een gerechtelijke of administratieve procedure.

De uitspraak van het Hof heeft flinke gevolgen gehad voor de branche van rechtsbijstandsverzekeraars. Doordat sinds de uitspraak sneller en vaker om een vrije keuze advocaat wordt gevraagd, staat het bedrijfsmodel van verzekeraars financieel onder hogere druk. Om die reden hebben rechtsbijstandsverzekeraars vaak in hun polis opgenomen dat een (beperkte) eigen bijdrage voldaan moet worden indien een verzekerde een externe advocaat wenst in te schakelen. Daarnaast worden met de externe advocatenkantoren vaak prijsafspraken gemaakt, waarbij een maximum wordt gesteld aan de te vergoeden kosten.

Vrije advocaatkeuze in de praktijk

Het kan een interessante optie zijn om een externe advocaat in te schakelen, ook wanneer het een geschil betreft dat niet onder het procesmonopolie van de advocatuur valt. Denk aan zaken waarbij een specialisme is vereist waarin het personeel van de rechtsbijstandsverzekeraar niet of in mindere mate over beschikt. Daarnaast kunt u zich uiteraard prettiger voelen bij een advocaat waar u persoonlijk vertrouwen in heeft.

Een beroep op vrije advocaatkeuze wordt relatief vaak gedaan in de situatie waarin de jurist of advocaat van de rechtsbijstandsverzekeraar een negatief procesadvies geeft. Men dient hierbij voor ogen te houden dat een rechtsbijstandsverzekeraar, anders dan een externe advocaat, een belang heeft bij het beperken van het aantal claims dat door verzekerden wordt ingediend. Hoewel dat in veruit de meeste gevallen niet zal leiden tot een onterechte afwijzing van de claim, vinden verzekerden het een prettige gedachte dat een onafhankelijke advocaat de zaak beoordeelt. Dat recht op een second opinion valt eveneens onder het recht op een vrije advocaatkeuze en is bij sommige verzekeraars kosteloos.

Mocht u in het vervolg een beroep willen doen op uw rechtsbijstandsverzekering en wenst u gebruik te maken van het recht op vrije advocaatkeuze, dan kunt u uiteraard bij Houben & Van Dijck Advocaten terecht. Er kan dan kosteloos door een van de advocaten onderzocht worden of u aanspraak maakt op het recht op vrije advocaatkeuze. Tevens hebben wij veel ervaringen met het verlenen van rechtsbijstand en advies aan cliënten met een rechtsbijstandsverzekering. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Was er nu wel of niet sprake van een arbeidsovereenkomst?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 240 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 240 advocaten en meer dan 90 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.