Champagnesorbet: geen inbreuk op beschermde oorsprongsbenaming

In zijn uitspraak van 20 december 2017 heeft het Europese Hof van Justitie uitgesproken dat de champagnesorbets die Aldi verkocht niet in strijd hoeven te zijn met de beschermde oorsprongsbenaming van champagne. Een opmerkelijke uitspraak.

Wat ging het over?

Omstreeks 2012 heeft Aldi “champagner sorbet” in haar supermarkten verkocht. Deze sorbet bestond uit 12% champagne. Het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne, bestaande uit Franse champagneboeren, was het daarmee niet eens. Omdat champagne een “beschermde oorsprongsbenaming”, maakten de champagnesorbets – door het gebruik van de benaming “champagne” – volgens het comité inbreuk op deze beschermde oorsprongsbenaming. Het comité startte om die reden een procedure tegen Aldi bij de Duitse rechter. De rechter stelde vervolgens vragen aan het Europese Hof van Justitie over de uitleg van de Europese wetgeving betreffende de beschermde oorsprongsbenaming.

De beschermde oorsprongsbenaming, wat is dat?

De wetgever van de Europese Unie heeft streekproducten uit Europa willen beschermen tegen de mogelijkheid dat anderen, terwijl deze anderen niet uit de streek komen, dezelfde dan wel vergelijkbare producten onder dezelfde naam zouden gaan produceren en verkopen. Hiervoor bestaat sinds 1992 een verordening. In deze verordening wordt onderscheid gemaakt in drie categorieën. Ten eerste de gegarandeerde traditionele specialiteit, ten tweede de beschermde geografische aanduiding en ten derde de beschermde oorsprongsbenaming.

Champagne geniet bescherming aangezien het een beschermde oorsprongsbenaming is. Ook bijvoorbeeld Griekse Fetakaas en Italiaanse parmaham worden om die reden beschermd. Het is dan ook niet gek dat op fetakaas gelijkende kaas in supermarkten als witte kaas of saladekaas verkochten worden en niet als fetakaas. Ook Nederlandse producten zoals de Brabantse Wal-asperges, basterdsuiker, diverse kaassoorten en de Opperdoezer Ronde-aardappel kennen Europese bescherming.

Geen inbreuk indien essentieel smaakonderdeel

Het Europese Hof van Justitie diende een oordeel te geven over vraag of de champagnesorbet onrechtmatig profiteerde van de beschermde oorsprongsbenaming ‘champagne’. Het Europese Hof oordeelde dat daarvan geen sprake hoeft te zijn. Zolang er echte champagne gebruikt wordt en in een mate dat champagne een essentieel smaakonderdeel vormt van de champagnesorbet. Dus, zolang de champagnesorbet bestaat uit echte champagne en ook voldoende naar champagne en niet naar iets anders smaakt, mag de sorbet de naam “champagnesorbet” dragen. Indien de sorbet niet gemaakt is van echter champagne. Of vooral naar iets anders dan champagne smaakt, is dat dus anders en kan gezegd worden dat onrechtmatig geprofiteerd wordt van de beschermde oorsprongsbenaming van champagne.

Hoewel het Europese Hof zich nu heeft uitgelaten over de vraag, dient de Duitse rechter nog te oordelen over de vraag of de champagnesorbet van Aldi wel genoeg naar champagne smaakt. Indien de Duitse rechter oordeelt dat dat het geval is En de rechter aanneemt dat champagne een essentieel smaakonderdeel is van de sorbet, zullen de vorderingen van het comité (waarschijnlijk) afgewezen worden.

Men zegt dat over smaakt niet te twisten valt. Wat daar ook van zij, tijdens de paasdagen zullen we niet alleen van eieren maar wellicht ook van een lekkere sorbet kunnen genieten.

Wilt u meer weten over de beschermde oorsprongsbenaming? Of bescherming van uw handelsnaam of uw merkrecht? De advocaten van Bout Advocaten helpen u graag verder!


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Nabootsing!

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.