Voornaamswijziging

In de beschikking van de Rechtbank Limburg van 08-12-2016, C/03/222369 / FA RK 16-2229[1] is het verzoek om voornaamswijziging van de dochter van mijn cliënten toegewezen.

[1] http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBLIM:2016:11523

 

Casus naamswijziging

Bij de geboorte was het de bedoeling van de ouders om de afkorting van de voornamen van hun dochter samen haar roepnaam te laten vormen. Op het geboortekaartje stond de roepnaam “A.B.C.” zijnde de roepnaam die samen de voorletters van de drie voornamen vormt. Bij de aangifte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand is het geboortekaartje getoond. Daar is het fout gegaan. De ambtenaar heeft de roepnaam toegevoegd aan de voornamen. Zodat de afkorting van haar voornamen niet samen “A.B.C.” vormen (haar roepnaam) maar “A.A.B.C.”.

Overweging rechtbank

De rechtbank overweegt dat iedereen A.B.C. onder die naam kent. En dat maakt deze zaak tamelijk bijzonder, want A.B.C. wenst doorhaling van de naam waarmee A.B.C. zich sinds haar geboorte identificeert en waarmee zij zich in het dagelijks leven presenteert. Het zwaarwichtig belang schuilt dan ook niet zozeer in het ongemak en de hinder die A.B.C. van de naam A.A.B.C. ervaart. Maar veeleer in het ongemak en het onbehagen die het gebruik van de voorletters A.A.B.C. bij A.B.C. oproept. De rechtbank acht aannemelijk dat die vierlettercombinatie niet past bij de door A.B.C. beleefde identiteit die immers wordt bepaald door de optelsom van de eerste letters van de voornamen die haar ouders bij de geboorte voor haar in gedachten hadden.

 

Voorwaarden naamswijziging

Artikel 1:4 lid 4 BW geeft de rechter de (discretionaire) bevoegdheid op verzoek van de betrokken persoon de wijziging te gelasten van zijn voornamen. Voor een dergelijke wijziging dient een voldoende zwaarwichtig belang te bestaan. Verder dient het verzoek getoetst te worden aan artikel 1:4 lid 2 BW. En dient beoordeeld te worden of de gewenste voornamen niet ongepast zijn of overeenstemmen met bestaande geslachtsnamen, tenzij deze tevens gebruikelijke voornamen zijn.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Het recht op vrije advocaatkeuze

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.