“Argentina failliet”

Voor de tweede keer heeft Argentinië geschiedenis geschreven door (in ieder geval technisch) in staat van faillissement te geraken. Het is – toegegeven – een beetje flauw, doch met strafschoppen nemen kan dat land beter uit de voeten dan omgaan met de centjes.
Zou, naar Nederlands faillissementsrecht, een land daadwerkelijk in staat van faillissement kunnen worden verklaard? Voorwaarde voor faillietverklaring is “de toestand van hebben opgehouden te betalen” (het gedurende enige tijd niet voldoen van schuldeisers). Met het gegeven dat een land soeverein is en dus in de basis onbeperkt bankbiljetten kan laten bijdrukken, lijkt daarmee het antwoord op de vraag al gegeven.

In de Nederlandse rechtspraak is het twee maal voorgekomen dat de rechtbank Den Haag een vreemde staat failliet verklaarde, t.w. de republieken Suriname en Zaïre. De Hoge Raad greep echter in en bepaalde: “De aard van het faillissement en de aan een faillietverklaring verbonden gevolgen staan eraan in de weg dat aan de Nederlandse rechter rechtsmacht toekomt om een dergelijke maatregel ten aanzien van een vreemde mogendheid te nemen”.

 

Wat zou een faillissement van Argentinië nu in de praktijk betekenen? Ziet u het al voor u dat de curator de bezittingen van Argentinië openbaar verkoopt? Zouden er veel gegadigden komen voor de prachtige monumenten? En, om maar een andere taak van de curator er uit te lichten, wat doet de curator met de “B.V. Argentinië“? Stopt de curator de verlieslatende activiteiten en zorgt hij voor een sluitende exploitatie, c.q. een in evenwicht zijnde overheidsbegroting? Nog interessanter ware de bevindingen van de curator in zijn onderzoek naar de oorzaken van het faillissement. Hiermee hangt nauw samen de beoordeling van het gevoerde beleid door de landsbestuurders. De curator zou dan ten volle belanden in een politieke discussie. Een bestuurder van een onderneming heeft naar de curator heel wat uit te leggen indien de door hem of haar geleide onderneming gedurende vele jaren structureel veel meer geld uitgeeft dan er binnenkomt.

 

Voor vele landen lijkt c.q. leek het de normaalste zaak van de wereld dat de jaarlijkse uitgaven de ontvangsten ruimschoots overstijgen. Binnen Europa is er nu wel het besef dat dit niet kan.
Het is voor vele (Europese) landen als een hele toer om het jaarlijkse tekort op de begroting met kleine stapjes terug te brengen. Ieder jaar maakt de Minister van Financiën de begroting wel weer “sluitend” door (nog meer) geld te lenen en door de drukpers weer aan te zetten.
De conclusie kan geen andere zijn dan dat een (Europees) land noch juridisch nog in praktische zin failliet kan worden verklaard.

 

Wat begon als een juridisch verhaal is uiteindelijk een politiek stuk geworden: zo gaat het in de rechtszaal soms ook!


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetsvoorstel turboliquidatie

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.