Belangrijkste wijzigingen veertiendagen brief incasso

Op 25 november jl. is een belangrijk prejudicieel arrest gewezen over de incassokostenbrief – de zogenaamde veertiendagen brief. Het arrest gaat over de inning van incassokosten. De wet bepaalt dat incassokosten niet zomaar kunnen worden geïnd, maar dat de incassokosten eerst moeten worden aangezegd in een zogeheten veertiendagenbrief.

In deze brief wordt de consument-schuldenaar (de wet gaat alleen over wanbetalende consumenten) een termijn van veertien dagen netto gegeven om alsnog te betalen. Doet hij dat, is hij geen incassokosten verschuldigd. Wel de rente en de hoofdsom, uiteraard. Belangrijkste wijzigingen veertiendagen brief incasso volgende de Hoge Raad:

“Met inachtnemening van het voorgaande en mede gelet op de strekking van de veertiendagenbrief om consumenten te beschermen, zal in de regel niet onbegrijpelijk zijn dat in verstekzaken tot uitgangspunt wordt genomen dat de brief op de tweede dag na verzending is bezorgd, waarbij een zondag, maandag of occiciële feestdag niet meetellen als tussenliggende dag of dag van bezorging.”

Deze zogenaamde 14 dagen brief moet aan een tweetal wettelijke eisen voldoen;

 • Uw debiteur krijgt in deze laatste aanmaning nog 1 maal de gelegenheid om zonder bijkomende kosten te voldoen, binnen 14 dagen.
 • U dient exact te vermelden wat de bijkomende incassokosten zijn wanneer uw debiteur niet op tijd betaalt.

Onlangs heeft de Rechtbank Den Haag een aantal uitspraken gedaan wat er in heeft geresulteerd dat de 14 dagen brief een kleine aanpassing dient te krijgen. Zo moet er in vermeld worden dat de termijn pas 3 dagen in gaat na datum van verzending. Zo zou de termijn gehandhaafd blijven ook wanneer u de aanmaning op vrijdag verzend en uw debiteur deze pas op maandag of dinsdag zou ontvangen.

U dient de volgende tekst aan uw 14 dagen brief toe te voegen;

“Wij verzoeken u het totaalbedrag (€«HoofdSom») binnen 14 dagen (de termijn gaat in, 3 dagen na dagtekening van deze brief) op bankrek…….”

Als u uw debiteur niet op de juiste manier heeft aangemaand dan bestaat de mogelijkheid dat de kantonrechter de incassokosten afwijst. Daarom is het van belang een juiste laatste aanmaning te gebruiken.

En in geval van de wanbetalende onderneming? In het Rapport BGK Integraal – een rechtersrapport over juridische onderwerpen over incassokosten – overwegen de rechters dat de normen in de wet overeenkomstig worden toegepast op wanbetalende ondernemingen.

Kortom: ook naar hen moet de veertiendagenbrief met een langere termijn dan 14 dagen worden gestuurd.
Vergeet dan niet aanspraak te maken op de invorderingskosten van €40,– die de wet in artikel 6:96 lid 4 BW sowieso niet aan de schuldeiser van een wanbetalende onderneming toekent.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetsvoorstel turboliquidatie

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.