Bescherm uw naam

Veel ondernemers maken gebruik van een bedrijfsnaam zonder eigenlijk te weten hoe belangrijk deze naam voor hun is. Een goede naam zorgt voor vindbaarheid en dus voor omzet. U doet er dan ook goed aan te controleren of uw bedrijfsnaam goed is vastgelegd en is beschermd. Controleer daarnaast of anderen niet proberen mee te liften op de bekendheid en waarde van uw bedrijfsnaam. Als het gaat over bedrijfsnamen zijn er in feite drie varianten: de handelsnaam, de merknaam en de domeinnaam.

Handelsnaam beschermen

In Nederland bestaat de Handelsnaamwet. Hierin is opgenomen dat het niet is toegestaan een handelsnaam te gebruiken die gelijk is of sterk lijkt op een handelsnaam die door een ander wordt gebruikt. Een handelsnaam ontstaat vanzelf. Zodra onder een bepaalde naam handel wordt gedreven is er sprake van een handelsnaam. U hoeft de naam dus niet eerst te registreren om een handelsnaam te krijgen. Dat kan overigens wel handig zijn om te bewijzen dat er een handelsnaam bestaat, noodzakelijk is het niet. Het registreren van een handelsnaam kan onder andere in het register van de Kamer van Koophandel. Naast de gelijkenis tussen handelsnamen moet er ook worden gekeken welke goederen of diensten verhandeld worden en in welke regio dit gebeurt, om te kunnen vaststellen of het gebruik van de handelsnaam van een ander is toegestaan.

Merknaam beschermen

Anders dan voor een handelsnaam is voor een merknaam wel vereist dat deze naam wordt geregistreerd, bijvoorbeeld bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Zonder registratie is er geen merknaam. Zuiver beschrijvende namen (zoals bijvoorbeeld ‘slager’ of ‘boekwinkel’) kunnen niet als merk worden geregistreerd. Niet beschrijvende namen en bijvoorbeeld familienamen wel. Wordt een merk geregistreerd terwijl de naam daarvoor al door iemand anders als handelsnaam werd gebruikt, dan hoeft de eigenaar van de handelsnaam zich niets van de merkhouder aan te trekken. Hij heeft namelijk een ouder recht. Een merk mag niet zonder toestemming van de merkhouder gebruikt worden. De bescherming van een merknaam gaat verder dan de bescherming van een handelsnaam. Daar staat tegenover dat het registreren van een merk geld kost en een handelsnaam ‘gratis’ ontstaat.

Domeinnaam beschermen

Als een domeinnaam wordt gebruikt om goederen of diensten aan te bieden, wordt de domeinnaam gelijk gesteld met een handelsnaam. In dat geval heeft de domeinnaam dan ook dezelfde bescherming en beperkingen. Het is niet toegestaan een domeinnaam te gebruiken die gelijk is of sterk lijkt op de handelsnaam van iemand anders. Gebeurt dit toch, dan kan de eigenaar van de handelsnaam de domeinnaam houder verplichten het gebruik van de domeinnaam te staken of de domeinnaam aan de eigenaar van de handelsnaam over te dragen. Bij de vaststelling of de domeinnaam gelijk is of sterk lijkt op een handelsnaam is de extensie (.nl, .com, .eu enz.) niet relevant.

Controleer of uw handelsnaam goed is beschermd en op wiens naam uw domeinnaam staat geregistreerd. Bekijk daarnaast of het zinvol is uw naam als merk te registreren. Constateert u dat anderen gebruik of misbruik maken van uw naam, dan is het vaak mogelijk en zinvol hiertegen op te treden. Laat u hierover goed adviseren.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetsvoorstel turboliquidatie

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.