Beslagvrije voet, hoe om te gaan met het inkomen van de partner/huisgenoot 

In de meeste gevallen is de beslagvrije voet voor een schuldenaar goed en eenvoudig te berekenen, door bijvoorbeeld de rekentool van de KBvG in te vullen: www.kbvg.nl/beslagvrijevoet.  

In de meeste gevallen is de beslagvrije voet voor een schuldenaar goed en eenvoudig te berekenen, door bijvoorbeeld de rekentool van de KBvG in te vullen: www.kbvg.nl/beslagvrijevoet.  
 
Regelmatig ontstaat echter discussie over hoe om te gaan met het inkomen van de partner, wie is eigenlijk een partner enzovoort.   
Allereerst: iedereen die volgens de Participatiewet een duurzaam gemeenschappelijke huishouden voert met de schuldenaar, is een “echtgenoot” als bedoeld in de wet. Dat kan in een bijzondere situatie ook een oma en een kleindochter zijn als zij een duurzaam gemeenschappelijke huishouden voeren. 
 
De beslagvrije voet van een schuldenaar wordt verminderd met het onbeslagen inkomen van die partner. Maar wat als dat inkomen onbekend is? Eerst zal de beslaglegger (in de praktijk de deurwaarder) vragen aan de schuldenaar wat het inkomen is. Geeft die schuldenaar niets op, dan mag de beslagvrije voet op grond van artikel 475g Rv worden gehalveerd. 
 
Indien de schuldenaar opgeeft dat die partner geen inkomen heeft, dan mag de beslagvrije voet niet worden gehalveerd, laat staan op nihil worden gesteld. Hoe ongeloofwaardig het verhaal ook is, halveren mag niet zomaar, op nihil stellen is niet op de wet gebaseerd. Zie ECLI:NL:RBNHO:2017:7599. 
 
Anders is de situatie wanneer de partner van de schuldenaar een eigen bedrijf heeft en de schuldenaar opgeeft dat die geen eigen inkomen heeft. Blijkens de uitspraak van rechtbank Noord-Holland (ECLI:NL:RBNHO:2017:8498) heeft de schuldenaar dan minimaal meer te onderbouwen. Hier komt het aldus op echt maatwerk aan. Indien echter de schuldenaar voldoende aannemelijk maakt dat diens partner echt (nog) geen inkomen uit de onderneming haalt, hetgeen bijvoorbeeld aannemelijk kan zijn wanneer een bedrijf net is opgezet, dan geldt dat er geen reden tot vermindering of halvering is. 
 
Al met al complexe materie. Twijfelt u of de juiste beslagvrije voet wordt gehanteerd? Neem dan contact op met onze expert beslag- en executierecht mr. S.N. (Saskia) Peijnenburg 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetsvoorstel turboliquidatie

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.