Conflict: Wie is eigenaar van deze partij staal?

Een sterk staaltje hevig ondernemingsrecht: Avinci Advocaten behandelt veel zaken in de staal- en metalen industrie met betrekking tot de Rotterdamse haven en wilde u de volgende zaak niet onthouden: twee handelspartners hielden zich bezig met in- en verkoop van metalen en deden regelmatig zaken met elkaar. Deze keer ging het om Koster Metalen BV tegen Metallium BW – over een partij van anderhalf miljoen kilo staal. De schuld van Koster aan Metallium bedroeg in oktober 2015 €1.394.234,71. Echter, wat helaas veel voorkomt in deze tijd, werd de ene partij plotseling failliet verklaard, waarna de ander stelde eigenaar te zijn van anderhalf miljoen kilo staal. Maar er zat uiteraard een addertje onder het gras: er bleek sprake te zijn van verschillende bergen kwalitatief vergelijkbaar staal, die continu in omvang wijzigden en waarop verschillende partijen (leveranciers en afnemers) aanspraak hadden. De partijen worden tijdens het vervoer namelijk meerdere keren doorverkocht aan diverse partijen en door de samenstelling van de kwaliteit waren de verschillende partijen daardoor niet meer individualiseerbaar. Conflict: Wie is eigenaar van deze partij staal?

Eigendomsrecht

De inkopende partij (eisende partij) claimde eigenaar te zijn van de partij zwaar staal, die onder het beheer van de curator in de opslag lag.

Wie is de eigenaar?

De curator betwist dat eigenares was van de partij zwaar staal. Er lag wel meer zwaar staal in de opslag, en er zou kunnen kunnen worden vastgesteld welk zwaar staal dan precies aan eiseres zou moeten worden afgegeven. Doordat het staal vermengd is met ander zwaar staal, heeft de eiser zijn of haar eigendomsrecht verloren. De failliete onderneming dient volgens de curator dus als bezitter van het staal te worden aangemerkt en op grond van de wet wordt zij dan ook vermoed daarvan de eigenaar te zijn.

Doordat het eigendomsrecht niet aangetoond kan worden door vermenging van verschillende staalsoorten, stelt de rechtbank voorop dat zij niet meer individualiseerbaar aanwezig zijn. Uit de feiten bleek dat de verschillende bergen kwalitatief vergelijkbaar staal continue van omvang wijzigden, waarop verschillende leveranciers en afnemers dus aanspraak hadden op de partij. Doordat de failliete onderneming het geleverde staal telkens toevoegde en dus vermengde met haar eigen zwaar staal en ook het staal van derden, waren de verschillende partijen staal volgens de rechter niet meer individualiseerbaar. Als gevolg daarvan is het eigendom van het zwaar staal dat op het terrein van de failliete onderneming nog wel aanwezig was, niet meer aan te tonen of vast te stellen. Om die reden wees de rechter de vordering tot afgifte af. Alhoewel dus wel vaststond dat eiseres zwaar staal in eigendom had dat daar ook lag, kon eiseres dat dus toch niet meer terugvorderen. Haar eigendomsrecht was door de vermenging tenietgegaan.

Uitspraak rechter:

De rechtbank wijst de vorderingen af, veroordeelt Metallium in de proceskosten, aan de zijde van mr. Hartsuiker tot op heden begroot op €6.708,00, verklaart dit vonnis in conventie wat betreft de kostenveroordeling uitvoerbaar bij voorraad, in reconventie verklaart voor recht dat de verkoop, levering en verrekening die betrekking hebben op de inkoopfacturen van Metallium met nummers 20150060, 20150061 en 20150063 rechtsgeldig zijn vernietigd, veroordeelt Metallium in de proceskosten, aan de zijde van mr. Hartsuiker tot op heden begroot op €2.580,00, verklaart dit vonnis in reconventie tot zover uitvoerbaar bij voorraad, wijst het meer of anders gevorderde af. Dit vonnis is gewezen door mr. M. Wouters en in het openbaar uitgesproken op 1 februari 2017.

Meer lezen?

Vordering tegen curator tot afgifte schroot. Vermenging. Schroot is niet meer individualiseerbaar. Eigendom kan niet worden aangetoond en vastgesteld. Gepretendeerde eigendom is teniet gegaan. Vordering in reconventie op grond van pauliana slaagt deels.

Wilt u meer weten of heeft u een vergelijkbaar conflict?

Ondernemen is risico nemen. Maar u wilt geen onoverzichtelijke en onaanvaardbare risico’s lopen. Avinci Advocaten kan u adviseren over alle juridische facetten van uw bedrijfsvoering. Vaak zult u niet alleen werken, maar met één of meerdere partners. Avinci Advocaten kan u bijstaan als u vragen of problemen heeft met betrekking tot dealerovereenkomsten, distributie-contracten, importcontracten, samenwerkingsovereenkomsten en joint ventures, en alle andere voorkomende (internationale) handelscontracten.

Ook bij “slecht weer” kunt u een beroep doen op Avinci Advocaten. Een reorganisatie heeft immers niet alleen gevolgen voor de bedrijfsvoering, maar ook op juridisch gebied is het raadzaam om losse draadjes te voorkomen, zodat er later geen rafels kunnen ontstaan. Hetzelfde geldt voor de uittreding van partners uit het bedrijf. De belangen van de onderneming en de partners zijn dan niet altijd meer hetzelfde. Het is dan zaak om tot een snelle en duidelijke oplossing te komen die recht doet aan de belangen van alle partijen.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetsvoorstel turboliquidatie

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 168 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 168 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.