Help, er is beslag gelegd. Gaat dat wel goed?

Als u schulden onbetaald laat, is de kans groot dat de vordering uit handen wordt gegeven aan een deurwaarder. De deurwaarder kan de vordering op verschillende manieren bij u innen. Dit kan wel eens fout gaan waardoor de deurwaarder niet handelt conform de regels die van toepassing zijn.

Een deurwaarder kan beslag leggen op het inkomen, de bankrekening(en) en de inboedel. Het meest voorkomend is beslag op het inkomen omdat, als het inkomen hoog genoeg is, de deurwaarder daarmee gegarandeerd geld ontvangt.

Loonbeslag

 

Bij loonbeslag zal de deurwaarder beslag leggen op uw inkomen. Dit kan zijn bij uw werkgever of uitkeringsinstantie. Wanneer er sprake is van loonbeslag, dan dient de deurwaarder rekening te houden met de beslagvrije voet. De beslagvrije voet is het deel van uw inkomen waar geen beslag op mag worden gelegd. Hoe hoog de beslagvrije voet is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie zoals gezinsomvang, huur- of hypotheeklast en zorgverzekeringspremie.

Vooral in situaties als mantelzorg, inwonende familieleden en meerdere bronnen van inkomsten kan het zo zijn dat uw beslagvrije voet te laag wordt vastgesteld en u maandelijks minder geld ontvangt dan eigenlijk zou moeten. Soms houdt de deurwaarder ook geen rekening met bepaalde posten, zoals uw woonlast, simpelweg omdat hij niet weet wat uw woonlast is. Het gebeurt ook regelmatig dat een inkomen lager is dan de beslagvrije voet. In dat geval mag de deurwaarder uw vakantiegeld niet helemaal innemen, maar moet hij daarvan een deel aan u overmaken.

Deurwaarders passen de beslagvrije voet niet vanzelf aan, u moet de deurwaarder daar voor aanschrijven en met bewijsstukken laten zien dat u recht hebt op een hogere beslagvrije voet.

Bankbeslag

 

Bij bankbeslag zal een deurwaarder beslag leggen op uw bankrekening. In dat geval mag de deurwaarder het saldo op de rekening tot zich nemen en in mindering brengen op de schuld die u heeft. Bankbeslag kan erg vervelende gevolgen hebben, omdat er na het beslag vaak geen geld meer over is om van rond te komen. Daarnaast is de beslagvrije voet niet van toepassing bij bankbeslag. Het gehele saldo valt daardoor onder het beslag.

Het is mogelijk dat een deurwaarder door het bankbeslag de beslagvrije voet probeert te omzeilen. Hoewel een deurwaarder de bevoegdheid heeft om verschillende soorten beslag te leggen voor dezelfde schuld, kan dit in omstandigheden gezien worden als misbruik van bevoegdheden.

Beslag op inboedel

 

Beslag op de inboedel komt steeds minder vaak voor. Dit gebeurt vaak alleen nog als pressiemiddel om tot een betalingsregeling te komen met de schuldenaar.

Bij beslag op de inboedel heeft de deurwaarder de mogelijkheid om de inboedel per opbod te verkopen. Een deurwaarder mag dit alleen maar doen als de te verwachte opbrengst hoger is dan de kosten. Omdat de meeste inboedel meer emotionele dan economische waarde heeft, gebeurt dit niet vaak. Alleen in uiterste gevallen zal een deurwaarder tot verkoop overgaan.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetsvoorstel turboliquidatie

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.