- Home
- >
- Blogberichten
- >
- Herstructureren na Corona – (weer) kiezen voor ondernemerschap?!
Herstructureren na Corona – (weer) kiezen voor ondernemerschap?!
De Belastingdienst gaat de inning van schulden weer oppakken nu per 1 oktober de meeste Coronasteun maatregelen stoppen. Voor ondernemers die al tijden profiteren van de algehele uitstelregeling, zal het wennen zijn om weer iets van de fiscus te horen. Een periode van belastingluwte komt immers tot een einde. Maar als het goed is, kunnen de meeste bedrijven dat wel aan, de economie staat er immers goed voor.
Einde Coranasteun
Ondernemers die er minder goed door de Coronaperiode zijn gekomen, worden nu geconfronteerd met de verplichting weer daadwerkelijk betalingen aan de Belastingdienst te gaan doen. Immers zijn er heel wat uitstellen verkregen voor loonbelasting, BTW, vennootschapsbelasting enzovoort. Er worden meer dan 500.000 brieven verstuurd naar particulieren met bijvoorbeeld een achterstand op de wegenbelasting en naar ondernemers die met achterstanden kampen en die (geen) aanspraak hebben gemaakt op uitstel. Het kunnen schulden zijn die soms een jaar of langer geleden zijn opgebouwd.
Voortzetten ondernemerschap?
Hoog tijd voor ondernemers met een wankele onderneming om orde op zaken te stellen. De tijd van vooruitschuiven is nu wel voorbij. Het begint met de beslissing of je door wil gaan of helemaal stoppen. Past ondernemen (nog) wel bij je en sluit het wel aan bij je eigen motivatie? Het is de moeite waard echt even de tijd te nemen voor die vraag. Het gaat immers om een keuze voor een lange periode.
Heb je besloten door te gaan, kijk dan heel kritisch naar je organisatie, wat heb je aan lopende contracten, kan je die makkelijk opzeggen, zijn er tijdelijke arbeidsovereenkomsten die binnenkort aflopen. Kan je met je verhuurder andere afspraken maken. Is het mogelijk om regelingen met schuldeisers te treffen.
Als je maandelijkse aflossingslast weet, kun je gaan budgetteren en een exploitatiebegroting opstellen voor het komende jaar. Je weet dan wat de minimaal moet omzetten om je lasten te kunnen betalen en dan blijkt wel of een herstructurering zin heeft.
WHOA
Als je er echt heel slecht voor staat, kan je overwegen gebruik te maken van de WHOA, een relatief nieuwe wet waarmee je schuldeisers kan dwingen mee te werken aan een betalingsregeling. ESQ kan je daarmee helpen.
Mijn advies is om deze periode te gebruiken om echt voor jezelf na te gaan of je ondernemer wil blijven.
Hulp of meer informatie nodig omtrent herstructureren? Bekijk de herstructureren pagina.
Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.