Herstructureren na Corona – (weer) kiezen voor ondernemerschap?!

De Belastingdienst gaat de inning van schulden weer oppakken nu per 1 oktober de meeste Coronasteun maatregelen stoppen. Voor ondernemers die al tijden profiteren van de algehele uitstelregeling, zal het wennen zijn om weer iets van de fiscus te horen. Een periode van belastingluwte komt immers tot een einde. Maar als het goed is, kunnen de meeste bedrijven dat wel aan, de economie staat er immers goed voor.

Einde Coranasteun

Ondernemers die er minder goed door de Coronaperiode zijn gekomen, worden nu geconfronteerd met de verplichting weer daadwerkelijk betalingen aan de Belastingdienst te gaan doen. Immers zijn er heel wat uitstellen verkregen voor loonbelasting, BTW, vennootschapsbelasting enzovoort. Er worden meer dan 500.000 brieven verstuurd naar particulieren met bijvoorbeeld een achterstand op de wegenbelasting en naar ondernemers die met achterstanden kampen en die (geen) aanspraak hebben gemaakt op uitstel. Het kunnen schulden zijn die soms een jaar of langer geleden zijn opgebouwd.

Voortzetten ondernemerschap?

Hoog tijd voor ondernemers met een wankele onderneming om orde op zaken te stellen. De tijd van vooruitschuiven is nu wel voorbij. Het begint met de beslissing of je door wil gaan of helemaal stoppen. Past ondernemen (nog) wel bij je en sluit het wel aan bij je eigen motivatie? Het is de moeite waard echt even de tijd te nemen voor die vraag. Het gaat immers om een keuze voor een lange periode.

Heb je besloten door te gaan, kijk dan heel kritisch naar je organisatie, wat heb je aan lopende contracten, kan je die makkelijk opzeggen, zijn er tijdelijke arbeidsovereenkomsten die binnenkort aflopen. Kan je met je verhuurder andere afspraken maken. Is het mogelijk om regelingen met schuldeisers te treffen.

Als je maandelijkse aflossingslast weet, kun je gaan budgetteren en een exploitatiebegroting opstellen voor het komende jaar. Je weet dan wat de minimaal moet omzetten om je lasten te kunnen betalen en dan blijkt wel of een herstructurering zin heeft.

WHOA

Als je er echt heel slecht voor staat, kan je overwegen gebruik te maken van de WHOA, een relatief nieuwe wet waarmee je schuldeisers kan dwingen mee te werken aan een betalingsregeling. ESQ kan je daarmee helpen.

Mijn advies is om deze periode te gebruiken om echt voor jezelf na te gaan of je ondernemer wil blijven.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetsvoorstel turboliquidatie

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 311 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 311 advocaten en meer dan 130 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.