Mag een leverancier weigeren te leveren?

Mag een leverancier weigeren om een bepaald product of informatie te leveren aan een zekere afnemer? Dit heet een leveringsweigering. Een leveringsweigering is het stellen van onredelijke voorwaarden aan bepaalde leveranciers.

Leveringsweigering, hoe zit het?

Het uitgangspunt is dat iedere onderneming vrijelijk mag kiezen met welke afnemers zij een contractuele relatie wenst aan te gaan. Daarbij is het niet verboden voor een onderneming om een dominante positie in te nemen en een dergelijke machtspositie te behouden, wel dienen ondernemingen zorg te betrachten bij de wijze waarop zij binnen hun markt opereren.

Een misbruik van machtspositie is op grond van de mededingingswet artikel 24 verboden. Het uitsluiten of uitbuiten van een onderneming is niet geoorloofd. Ingeval van uitbuiting wordt de economische machtspositie gebruikt om voordelen te behalen die onder normale marktomstandigheden niet behaald zouden kunnen worden. Ingeval van uitsluiting, versterkt de onderneming haar eigen positie verder door toetreding van mogelijke concurrenten te bemoeilijken.

Het opleggen van te hoge, te lage of discriminerende prijzen valt onder misbruik van machtspositie. Dit geldt ook ingeval van het toepassen van ongelijke voorwaarden op gelijkwaardige prestaties waar de afnemers onderling nader ondervinden bij de mededinging. Ook afspraken terzake van koppelverkoop en het geven van getrouwheidskortingen kan een misbruik van machtspositie opleveren.

Wie waakt er?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) waakt over de overtredingen van de Mededingingswet. De ACM kan boetes opleggen die kunnen oplopen tot maximaal 10% van de netto jaaromzet van de betreffende onderneming. Verder kan de benadeelde onderneming in een civiele procedure op grond van onrechtmatige daad een schadevergoeding eisen.

Wat te doen?

Om te bepalen of een onderneming een machtspositie inneemt dient de relevante markt te worden vastgesteld. Daarbij dient zowel de relevante product- en/of dienstenmarkt ook als de relevante geografische markt te worden bepaald. Bij twijfel over de geoorloofdheid van bepaalde handelingen is het zinvol een op dit gebied gespecialiseerde advocaat te raadplegen.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetsvoorstel turboliquidatie

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 102 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 102 advocaten en meer dan 49 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.