Ondernemersrisico’s

Ondernemen is risico lopen; de onderneming steekt er eigen geld in of leent geld voor het ontwikkelen en in roulatie brengen van producten en/of diensten. Hij loopt daarbij niet alleen het risico dat zijn initiatieven niet succesvol blijken en hij zijn geld kwijt is of met een bankschuld blijft zitten, veelal onderbelicht is het risico dat hij achteraf, met grote schadeclaims komt te zitten, omdat het door hem in roulatie gebrachte product schade aan gebruiker of een derde heeft berokkend. Voor een goed begrip is van belang dat de aansprakelijkheid voor een product door de rechter achteraf wordt beoordeeld naar de dan geldende normen. Dat maakt het voor de ondernemer, en de hem adviserende advocaat, moeilijk om op verantwoorde wijze toekomstige risico’s in te schatten.

“Doodzonde”

Wat naar de huidige opvattingen nog aanvaardbaar is, kan in de toekomst een doodzonde blijken. Wanneer zich dan schade blijkt voor te doen, wordt u als ondernemer afgerekend niet naar de maatstaven zoals deze golden ten tijde van de verkoop van het product, maar naar de latere maatstaven, zoals die gelden op het moment waarop de ontstane schade wordt beoordeeld.

Asbest

Ter verduidelijking geef ik twee voorbeelden: tot de zestiger jaren werd veel met asbest – een sterk en relatief goedkoop product – gewerkt. Dat er verband bleek te bestaan tussen blootstelling aan asbeststof en het ontstaan van kanker was medisch bekend, maar werd naar de toenmalige maatstaven niet serieus genomen. Eind vorige eeuw manifesteerde zich inderdaad de mesothelioom (longkanker) en werd, als eerste, een grote “scheepbouwer” veroordeeld tot schadevergoeding omdat deze zijn personeel, dertig jaren daarvoor, zonder voldoende voorzorgsmaatregelen, had blootgesteld aan asbeststof. Toen vond niemand dat een probleem, toch wordt de werkgever dertig jaar na dato afgerekend op nalaten van maatregelen welke hij, achteraf bezien, had moeten treffen.

Gezondheidsgevaar

Het enige momenteel erkende gezondheidsgevaar van het gebruik van mobiele telefoons is het gebruik daarvan in combinatie met autorijden. Hoewel daarvoor soms geruchten de ronde doen, is medisch toch vastgesteld dat de laagfrequente straling van de telefoons niet ioniseren en dus niet kankerverwekkend is. Geheel zeker is dat natuurlijk nooit, de medische wetenschap ontwikkelt zich en het kan best zo zijn dat de inzichten straks anders zijn en dat zou dan, gelet op de huidige stand van de rechtspraak, leiden tot aansprakelijkheid van de producenten van mobiele telefoons, of bijvoorbeeld werkgevers die hun personeel dergelijke telefoons ter beschikking stellen.

Laat u zich door het voorgaande niet weerhouden om enthousiast te blijven ondernemen. Realiseert u zich daarbij wel, dat de risico’s niet alleen op financieel gebied liggen, maar dat u ook op sociaaljuridisch vlak afgerekend kunt worden.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetsvoorstel turboliquidatie

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 103 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 103 advocaten en meer dan 50 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.