Pre-pack afgewezen door Europees hof van justitie

De rechten van werknemers worden beschermd bij een overgang van een (deel van een) onderneming: alle rechten en plichten uit de arbeidsovereenkomst gaan van rechtswege over wanneer een onderneming of een deel er van overgedragen wordt door een activa-transactie. Dit geldt (in Nederland) niet in faillissement.

Enkele jaren geleden kwam de pre-pack in zwang en de meeste rechtbanken werkten daar aan mee. Rechtbanken wezen een beoogd rechter-commissaris en een beoogd curator aan de “meekeken” bij de voorbereidingen door de verkoper en koper van een deel van een onderneming. De overname wordt voor faillissement geheel voorbereid; de beoogd curator en rechter-commissaris hebben voor faillissementsdatum informeel ingestemd. Op de faillissementsdatum treden rechter-commissaris en curator pas formeel in functie en waren volledig op de hoogte en konden direct formele goedkeuring aan de overname geven.

De wet kent de mogelijkheid tot het aanstellen van een “beoogd” rechter-commissaris of curator echter niet. Inmiddels is dit wel in het Wetsvoorstel continuïteit ondernemingen opgenomen.

Een overname werd op die manier na faillissementsdatum vliegensvlug geregeld hetgeen in sommige gevallen noodzakelijk is om een gezond deel van een onderneming te kunnen redden, dan wel om veel problemen voor klanten te voorkomen. (De uitspraak betrof kinderopvang. Indien een dergelijk bedrijf door faillissement opeens stil ligt, komen veel ouders in de problemen).
Een dergelijke overname vond doorgaans plaats met slechts een deel van de werknemers. De werknemers die bij de nieuwe onderneming in dienst kwamen moeten dan vaak genoegen nemen met mindere arbeidsvoorwaarden.

De bescherming van de rechten van de werknemers bij overgang van een onderneming is gebaseerd op een Europese richtlijn, die mogelijkheid geeft aan de nationale wetgevers om een uitzondering te maken voor faillissementen “of gelijksoortige procedures met het oog op de liquidatie van het vermogen van de vervreemder onder toezicht van een bevoegde overheidsinstantie (die een door een overheidsinstantie gemachtigde curator mag zijn)’.

Het hof oordeelt op 2 gronden dat de wet overgang ondernemingen van toepassing is bij een pre-pack:

 1. Er is geen wettelijke regeling. Er is dus geen bevoegde overheidsinstantie die toezicht houdt. Dit bezwaar zou opgeheven worden door de inwerkingtreding van de Wet continuïteit ondernemingen.
 2. Het hoofddoel van een pre-pack is niet de liquidatie van het vermogen, maar juist voortzetting van (een deel van) een onderneming. Zoals de titel al aangeeft, komt het wetsvoorstel Wet continuïteit ondernemingen aan dat bezwaar niet tegemoet.

Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Thuiswerken in coronatijd

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.