Profiteer als Nederlands leverancier van Duits eigendomsvoorbehoud

Voor de buitenstaander lijkt het of Nederland nauwelijks auto-industrie heeft. We hebben geen eigen grote merken zoals Duitsland, Frankrijk en Italië.

Maar wie naar de feiten kijkt, ziet eigenlijk het tegenovergestelde.

De meeste van de ongeveer 300 bedrijven in de Nederlandse auto-industrie doen het heel goed. Dat komt doordat ze vooral als toeleverancier onderdelen maken en exporteren, onder andere naar Duitsland.

In het geval van levering zonder directe betaling is een eigendomsvoorbehoud een goed middel om zekerheid voor het hiermee aan de afnemer gegeven ‘krediet’ te verkrijgen. Blijft betaling uit, dan kan de leverancier met een geldig eigendomsvoorbehoud afgifte vorderen van de geleverde zaak, die zijn eigendom is. Vooral in geval van faillissement van de afnemer is dit van groot belang. Maar wat als de zaak inmiddels is verwerkt in het product van de afnemer, of is doorverkocht?

Naar Duits recht kan een eigendomsvoorbehoud worden overeengekomen dat verder gaat dan naar Nederlands recht mogelijk is.

Naar Nederlands recht is normaal ‘slechts’ een beperkt of een uitgebreid eigendomsvoorbehoud mogelijk. Een beperkt eigendomsvoorbehoud gaat niet verder dan de eigendom ter zake één levering. Een uitgebreid eigendomsvoorbehoud omvat tevens de vorderingen van de leverancier uit eerdere of latere leveringen. Naar Duits recht bestaat naast het beperkte en het uitgebreide eigendomsvoorbehoud ook nog het verlengde eigendomsvoorbehoud. Hierom gaat het als de verkoper en de koper afspreken dat als het eigendomsvoorbehoud teniet gaat – bijvoorbeeld door doorverkoop, verwerking, bestanddeelvorming of vermenging – hiervoor een (nieuw) recht op de (nieuwe) zaak of de ontstane (koopprijs-)vordering in de plaats treedt. Naar Nederlands recht is zo’n afspraak in principe niet geldig.

Onder omstandigheden bestaat echter ook voor Nederlandse leveranciers de mogelijkheid een Duits verlengd eigendomsvoorbehoud overeen te komen. Artikel 10:128 lid 2 BW staat dit toe als de zaken waarvan de eigendom wordt voorbehouden bestemd zijn voor de uitvoer naar Duitsland en deze ook daadwerkelijk naar Duitsland worden uitgevoerd. Vanzelfsprekend zijn wij u graag behulpzaam bij het benutten van deze mogelijkheid. Gooi niet uw eigen (auto-) ruiten in door klakkeloos gebruik te maken van algemene voorwaarden met een Nederlands eigendomsvoorbehoud!


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetsvoorstel turboliquidatie

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 162 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 162 advocaten en meer dan 55 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.