Schadeplichtig bij afbreken van onderhandelingen?

Stel, u bent van plan een bedrijf over te nemen en u gaat hierover in onderhandeling met de verkopers. Na verschillende gesprekken wordt er geen overeenstemming bereikt over de exacte koopprijs en de eventuele financiering daarvan en verbreekt u direct de onderhandelingen. Bent u dan aansprakelijk om als gevolg van het verbreken van deze onderhandelingen, de door de wederpartij geleden schade, te vergoeden?

Wel als we uitgaan van het uitgangspunt: wie een afspraak maakt, dient deze ook na te komen. In beginsel bestaat de vrijheid dat u op elk moment met een ieder de onderhandelingen mag beëindigen. Deze contractsvrijheid is echter niet absoluut. In een aantal gevallen kan het namelijk onrechtmatig zijn om, nadat al een enige tijd is onderhandeld, deze onderhandelingen zomaar af te breken.

Hierbij is van betekenis in hoeverre een vertrouwen is opgewekt bij de verkopende partij dat de overeenkomst tot stand zal komen. Van belang is de mate waarin en de wijze waarop u die onderhandelingen afbreekt tot het ontstaan van dat vertrouwen heeft bijgedragen. Gerechtvaardigd vertrouwen kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer de door u gestelde overeenkomst tot stand zou zijn gekomen, indien de onderhandelingen zouden zijn voortgezet. Hierdoor ontstaat voor de verkopende partij voldoende redengeving voor een vordering van de schade ter zake van het feit dat er geen overeenkomst tot stand is gekomen. Ook de duur van de onderhandelingen is voor de beoordeling of u schadeplichtig bent van belang. Bij schade valt te denken aan kosten die de verkoper in de zogenoemde pre-contractuele fase heeft moeten maken. De rechters gaan wel met enige terughoudendheid om met dergelijke schadevorderingen en is de rechterlijke toets daarom vrij streng.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Herstructureren na Corona – (weer) kiezen voor ondernemerschap?!

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 309 advocaten
  • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 309 advocaten en meer dan 159 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.