- Home
- >
- Blogberichten
- >
- Schadeplichtig bij afbreken van onderhandelingen?
Schadeplichtig bij afbreken van onderhandelingen?
Stel, u bent van plan een bedrijf over te nemen en u gaat hierover in onderhandeling met de verkopers. Na verschillende gesprekken wordt er geen overeenstemming bereikt over de exacte koopprijs en de eventuele financiering daarvan en verbreekt u direct de onderhandelingen. Bent u dan aansprakelijk om als gevolg van het verbreken van deze onderhandelingen, de door de wederpartij geleden schade, te vergoeden?
Wel als we uitgaan van het uitgangspunt: wie een afspraak maakt, dient deze ook na te komen. In beginsel bestaat de vrijheid dat u op elk moment met een ieder de onderhandelingen mag beëindigen. Deze contractsvrijheid is echter niet absoluut. In een aantal gevallen kan het namelijk onrechtmatig zijn om, nadat al een enige tijd is onderhandeld, deze onderhandelingen zomaar af te breken.
Hierbij is van betekenis in hoeverre een vertrouwen is opgewekt bij de verkopende partij dat de overeenkomst tot stand zal komen. Van belang is de mate waarin en de wijze waarop u die onderhandelingen afbreekt tot het ontstaan van dat vertrouwen heeft bijgedragen. Gerechtvaardigd vertrouwen kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer de door u gestelde overeenkomst tot stand zou zijn gekomen, indien de onderhandelingen zouden zijn voortgezet. Hierdoor ontstaat voor de verkopende partij voldoende redengeving voor een vordering van de schade ter zake van het feit dat er geen overeenkomst tot stand is gekomen. Ook de duur van de onderhandelingen is voor de beoordeling of u schadeplichtig bent van belang. Bij schade valt te denken aan kosten die de verkoper in de zogenoemde pre-contractuele fase heeft moeten maken. De rechters gaan wel met enige terughoudendheid om met dergelijke schadevorderingen en is de rechterlijke toets daarom vrij streng.
Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.