Veilig contracteren met zakenpartners in Duitsland

Als Duitse Rechtsanwalt die werkzaam is op een advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in grensoverschrijdend advies krijg ik vaak het verzoek om tips te geven over het zaken doen in het buitenland en dan met name als het gaat om Duitsland. Het liefst willen ondernemers zoveel mogelijk gebruik maken van hun bestaande model-overeenkomsten en algemene voorwaarden, maar is dat wel zo handig?

Tenzij uw positie in de markt dusdanig sterk is dat u aan uw contractpartij uw eigen voorwaarden kunt voorschrijven, zult u zich toch wel in zekere mate moeten aanpassen om succesvol te zijn op de buitenlandse markt. Dat begint al bij de taal maar is zeker ook relevant als het gaat om de vraag, welk recht eigenlijk van toepassing is op de contractuele relatie en welke rechtbank bevoegd zou zijn om over een eventueel opkomend geschil te oordelen.

Toepasselijk recht / bevoegde rechter

Veel Nederlandse ondernemers geven de voorkeur aan een thuiswedstrijd en bepalen dat de Nederlandse rechtbank van hun vestigingsplaats bevoegd wordt verklaard en dat voorts Nederlands recht van toepassing is op de overeenkomst. Op zich is daar niets mis mee, want dan is er in elk geval sprake van een samenloop – de rechter moet over zijn “eigen” recht oordelen waar hij het beste bekend mee is. In de praktijk zal het echter vaak voorkomen dat de Duitse handelspartner een dergelijke afspraak niet zal accepteren. In de algemene voorwaarden van de Duitse onderneming zal dan ook juist zijn gekozen voor een Duitse rechtbank en de toepasselijkheid van het Duitse recht.

Is dat nou zo erg? Nee.

Een Nederlandse exporteur zou daar zelfs zijn voordeel mee kunnen doen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van de zeer uitgebreide mogelijkheden van een eigendomsvoorbehoud naar Duits recht. Dat kan een cruciaal voordeel zijn, mocht er bijvoorbeeld te zijner tijd sprake zijn van liquiditeitsproblemen of zelfs faillissement van de Duitse koper.

Weens Koopverdrag

Ook met het oog op het uniforme kooprecht van de Verenigde Naties (ook wel aangeduid als CISG of Weens Koopverdrag) laten Nederlandse ondernemers vaak kansen liggen. Voor u als leverancier is het immers zeker niet nadelig als de kopende partij gehouden zal zijn om te voldoen aan de zeer strenge en korte onderzoeks- en klachttermijnen op basis van het eerder genoemde Weens Koopverdrag. Door toch te kiezen voor uitsluiting van het Weens Koopverdrag geeft u dus aan de koper alleen maar extra de tijd om een beroep te mogen doen op bewerkelijke gebreken van de geleverde goederen en om op basis daarvan schade te claimen of een retentierecht uit te oefenen.

Vertaling

Een investering in een goede Duitstalige versie van uw contracten of algemene voorwaarden, gekoppeld aan juridisch advies over valkuilen en kansen, kan u veel ellende en onnodige kosten besparen waarmee u anders geheid te maken krijgt als het een keer misgaat. Mocht er een keer sprake zijn van onduidelijkheid of van een verschil van mening met uw (Duitse) contractspartner krijgt u in het kader van de procedure bij de Duitse rechtbank te maken met een verplichte (al dan niet beëdigde) vertaling van alle stukken en correspondentie en / of zal de rechter een duur deskundigenrapport in opdracht moeten geven puur omdat bijvoorbeeld de Duitse rechter ineens moet oordelen over Nederlands recht (of andersom). Dit scenario zal dus vele malen duurder uitpakken, dan vooraf te investeren in een goed advies en een gedegen vertaling. Een gewaarschuwde ondernemer telt voor twee …

Conclusie

Kortom, laat u goed adviseren door een specialist internationaal (Duits) recht teneinde goede en weloverwogen keuzes te kunnen maken bij het internationaal zaken doen. Zorg steeds voor heldere en schriftelijke afspraken en laat vooral geen kansen liggen!


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetsvoorstel turboliquidatie

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.