Het arrest Chavez-Vilchez, Unieburgerschap en de rechten van het kind

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft bij uitspraak van 16 maart 2015 prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie (Hof). De CRvB wilde kort samengevat weten op welke wijze de positie van een Nederlandse ouder moet worden meegewogen indien die ouder niet in staat is om voor het Nederlandse kind te zorgen. Het Hof heeft op 10 mei 2017 antwoord gegeven op de prejudiciële vragen van de CRvB. Het Hof heeft geoordeeld dat voor de beoordeling of het kind wordt ontzegd van het effectieve genot van zijn of haar Unieburgerschapsrechten er gekeken dient te worden naar welke ouder de daadwerkelijke zorg voor het kind draagt.

Voort dient er gekeken te worden of er een daadwerkelijke afhankelijkheidsverhouding bestaat tussen het kind en de derdelander ouder. De omstandigheid dat de andere ouder, burger van de Unie, alleen de dagelijkse zorg voor het kind kan en wil dragen is voor die beoordeling relevant. Echter, biedt dat geen voldoende waarborg dat het kind in geval van een dergelijke weigering niet met de derdelander ouder mee zal gaan als deze wordt uitgezet. Bij de beoordeling of het kind gedwongen wordt om de Unie te verlaten dienen, ‘in een hogere belang’, alle relevante omstandigheden mee te wegen. Hierbij valt te denken aan de leeftijd van het kind, de lichamelijke en emotionele ontwikkeling van het kind, de mate van de affectieve relatie van het kind met zowel met de ouder die burger van de Unie is als met de derdelander burger, evenals het risico dat voor het evenwicht van het kind zou ontstaan indien het van deze laatste ouder zou worden gescheiden.

Met deze uitspraak is het nu duidelijk in welke gevallen een buitenlandse ouder verblijfsrecht kan ontlenen aan het Unieburgerschap van zijn of haar kind. Voorts is er een einde ingeluid aan de strikte uitleg van Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Niet langer is de enkele aanwezigheid van een Nederlandse ouder voldoende om te kunnen concluderen dat een Unieburgerkind de Unie niet hoeft te verlaten.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Afgeleid verblijfsrecht voor de derdelander ouder?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 239 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 239 advocaten en meer dan 89 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.