Buitengerechtelijke incassokosten, terecht of onterecht?

Wie kent ze niet? Aanmaningen die op de deurmat vallen omdat u aan het einde van uw salaris nog altijd een stukje maand overhoudt.


“Ik verzoek u vriendelijk om binnen 14 dagen aan uw betalingsverplichting te voldoen, bij gebreke waarvan wij de buitengerechtelijke incassokosten in rekening brengen”.

 

Bij veel mensen gaat het bloed al sneller stromen bij het zien van de woorden `buitengerechtelijke incassokosten`. Want mogen er al buitengerechtelijke incassokosten in rekening worden gebracht na het verzenden van één aanmaning? En hoe hoog mogen deze buitengerechtelijke kosten dan zijn?

 

Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel en Kanton

 

Op 7 oktober 2013 stemden het Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel en Kanton en het Landelijk Overleg van de Voorzitters van de Civiele afdelingen van de Hoven  in met het rapport BGK-Integraal. In tegenstelling tot hetgeen het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in haar uitspraak van 17 september 2013 heeft overwogen, is het uitgangspunt van dit rapport dat er na de veertiendagenbrief nog minimaal één incassohandeling moet worden verricht voordat een consument buitengerechtelijke incassokosten verschuldigd is. Nadat het Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel en Kanton had ingestemd met het rapport BGK-Integraal was er nog meer onduidelijkheid dan er in eerste instantie al was. Dient er nu wel een extra incassohandeling te worden verricht voordat een consument buitengerechtelijke incassokosten verschuldigd is zoals vermeld in het rapport BGK of is dat op basis van de uitspraak van het gerechtshof Arnhem- Leeuwarden niet nodig? Om de gecreëerde onduidelijkheid weg te nemen, heeft de rechtbank Gelderland op 20 november 2013 de volgende prejudiciële vraag aan de Hoge Raad gesteld:

 

“Dient art. 6:96 lid 6 BW aldus te worden uitgelegd dat na het verzenden van de daarin genoemde veertiendagenbrief vergoeding van buitengerechtelijke kosten is verschuldigd, dus zonder dat de crediteur na het verzenden van die (veertiendagen)brief nog een nadere incassohandeling verricht”

 

Eindelijk duidelijkheid…

 

In arrest van 13 juni 2014 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat deze extra aanmaning niet verplicht is. De schuldeiser hoeft niet ‘nog nadere incassohandelingen te verrichten’, schrijft het hoogste rechtscollege letterlijk. Voor het kunnen incasseren van de buitengerechtelijke incassokosten, hoeft men na de bekende ‘veertiendagenbrief’ dus geen extra aanmaning te sturen.

 

De hoogte van de buitengerechtelijke incassokosten

 

We weten nu dat schuldeisers na het bekende veertiendagenbriefje buitengerechtelijke incassokosten in rekening mogen brengen. Maar hoe hoog mogen deze buitengerechtelijke incassokosten zijn? De hoogte van de buitengerechtelijke incassokosten is afhankelijk van het te vorderen bedrag. Het Besluit Buitengerechtelijke Incassokosten geeft u het antwoord.

 

Let u erop dat als u een aanmaning krijgt van de sportschool waarbij u nog een bedrag ad € 10,- aan de sportschool dient te betalen en u dit bedrag niet tijdig voldoet, u na veertien dagen € 40,- extra dient te betalen.

 

Incasseren betaling of aanvechten incassokosten

 

Heeft u als ondernemer te maken met wanbetalers? Of heeft u als particulier juist te maken met buitenproportionele incassokosten?


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 350 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 749 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de - soms nog ouderwetse - juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

In totaal hebben 260 advocaten en 80 kantoren zich bij ons aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Naarden, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.
Klik hier voor de resultaten