Op geld waardeerbare arbeid en de bijstandsuitkering: de oppasoma

De Centrale Raad van Beroep oordeelt met grote regelmaat over de vraag of iemand op geld waardeerbare arbeid heeft verricht zonder de gemeente hierover in te lichten. Dit kan een probleem opleveren met de inlichtingenplicht van de bijstandsuitkering. Als iemand immers op geld waardeerbare arbeid verricht, kan dit gevolgen hebben voor de vaststelling van het recht op bijstand. De gemeente kan dan besluiten een gedeelte van de bijstand terug te vorderen of de bijstandsuitkering helemaal in te trekken. De grote vraag is dan ook, wanneer nu sprake is van op geld waardeerbare arbeid.

Het moet in ieder geval gaan om activiteiten die op geld waardeerbaar zijn. In de praktijk komt het met grote regelmaat voor dat mensen in de bijstand bijverdienen, bijvoorbeeld door op te passen op de kleinkinderen of schoon te maken bij andere mensen. Deze activiteiten zijn niet altijd op geld waardeerbaar. Het kan immers zijn dat er wordt opgepast zoals een oma dat doet, of dat je als moeder je kinderen helpt in het huishouden. Ook deze activiteiten zijn echter op geld waardeerbaar als ze een structureel karakter hebben en er afspraken over gemaakt zijn. Wanneer het dus zo is dat u als oma elke dinsdag oppast op je kleinkinderen van negen tot vijf, dan is de kans zeer groot dat de gemeente dit aanmerkt als op geld waardeerbare arbeid, wat gevolgen heeft voor het recht op bijstand.

Het maakt hierbij niet uit of er daadwerkelijk geld verdiend is door de bijstandsgerechtigde of niet. De Centrale Raad van Beroep zegt dan dat het voor rekening komt van de bijstandsgerechtigde als er geen loon is gevraagd, oftewel: dan had u maar geld moeten vragen voor de werkzaamheden. Wanneer er geen loon is ontvangen, dan mag de gemeente uitgaan van een fictief inkomen.

In de praktijk wordt dan vaak aansluiting gezocht bij het minimumloon of datgene wat algemeen gangbaar is. Door uit te gaan van dit fictieve inkomen, kan de gemeente het recht op bijstand berekenen. Vervolgens wordt het teveel aan verstrekte uitkering teruggevorderd. Hier kan vervolgens ook nog een boete achter weg komen, wat op kan lopen tot 100% van het bedrag dat ook wordt teruggevorderd. Het kan dus zo zijn, dat het geld dubbel wordt terugbetaald aan de gemeente.

Vaak geeft een bijstandsgerechtigde aan dat slechts sprake is van een vriendendienst of werkzaamheden in de familie-sfeer, om terugvordering te voorkomen


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Thuiswerken in coronatijd

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.