Nogmaals de uitzendovereenkomst

De uitzendovereenkomst wordt door de wet gedefinieerd als de arbeidsovereenkomst waarbij de werknemer door de werkgever, in het kader van de uitoefening van het beroep of bedrijf van de werkgever, ter beschikking wordt gesteld van een derde om krachtens een door deze aan de werkgever verstrekte opdracht arbeid te verrichten onder toezicht en leiding van de derde (artikel 7:690 BW)

Al lange tijd wordt gediscussieerd over de vraag of de zogenaamde allocatiefunctie een vereiste is om van een uitzendovereenkomst te kunnen spreken. Onder die allocatiefunctie wordt dan verstaan dat de werkgever zich feitelijk bezighoudt met het bij elkaar brengen van de vraag naar en het aanbod van arbeidskrachten, oftewel: de klassieke uitzendrelatie. Verschillende rechters hebben deze vraag eerder op uiteenlopende wijze beantwoord. Het was dan ook hoog tijd voor een oordeel van de hoogste rechter, de Hoge Raad.

De visie van de Hoge Raad

Het oordeel van de Hoge Raad is op 4 november 2016 gekomen en luidt negatief: voor het bestaan van een uitzendovereenkomst doet het er niet toe of de werkgever zich in concreto bezighoudt met het bij elkaar brengen van de vraag naar en het aanbod van arbeid. Oftewel: van een uitzendovereenkomst is ook al sprake indien de werkgever zijn werknemer in het kader van de uitoefening van zijn bedrijf aan een ander ter beschikking stelt om onder leiding en toezicht van die ander werkzaamheden uit te voeren. Onbelangrijk daarbij is op welke wijze die werkgever de bewuste werknemer in dienst heeft gekregen.

De Hoge Raad heeft voorts aangegeven dat niet relevant is of de terbeschikkingstelling wel of niet van tijdelijke duur is. Het gaat, aldus de Hoge Raad, bij de beoordeling van de vraag of een overeenkomst dient te worden gezien als uitzendovereenkomst aansluitend om de tekst van art. 7:690 BW.

Conclusie

Derhalve dienen ook payrollovereenkomsten (een moderne vorm van terbeschikkingstelling van arbeid dan de klassieke uitzendrelatie) als uitzendovereenkomst te worden gezien. De payrollbedrijven gelden dan ook als uitzendbureaus.

Gevolg hiervan is bijvoorbeeld dat (ook) payrollbedrijven, net als uitzendbureaus, hun medewerkers tot maximaal 5,5 jaar op deze basis kunnen laten werken waar (gewone) werkgevers al na 2 jaar een vast contract moeten aangaan of de relatie met de werknemer moeten beëindigen. De uitspraak van de Hoge Raad maakt het dan ook aantrekkelijk(er) voor werkgevers om payrollovereenkomsten aan te gaan en personeel onder te brengen in een payrollbedrijf.

Tegenover de hierboven weergegeven conclusie dat payrollovereenkomsten als uitzendovereenkomsten dienen te worden gezien staat wellicht dat deze uitspraak van de Hoge Raad van 4 november 2016, eerdere uitspraken van de Hoge Raad over de vraag wanneer sprake is van een (echte) arbeidsovereenkomst onverlet laat. Bij de beoordeling van die vraag gaat het dan niet alleen om hetgeen vooraf en bij totstandkoming van de overeenkomst door partijen is beoogd, maar ook om de manier waarop geen partijen daarna met elkaar zijn omgegaan. Verder moet voor de werknemer duidelijk zijn dat hij met een payrollbedrijf zaken heeft gedaan en bij zo’n bedrijf in dienst is getreden.

Is nu, met dit arrest van de Hoge Raad, de kous volledig af? Waarschijnlijk niet; de komende tijd zal deze kwestie de juridische wereld nog wel bezig houden en wellicht leiden tot nieuwe wetgeving. Wilt u meer weten omtrent het arbeidsrecht? Bekijk dan de arbeidsrecht pagina.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Vrije advocaatkeuze bij uw rechtsbijstandverzekering

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 332 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.2

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 332 advocaten en meer dan 162 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.