De aanzegplicht voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd

Sinds 1 januari 2015 geldt de aanzegplicht: een tijdelijke kracht dient minimaal een maand van te voren schriftelijk door de werkgever op de hoogte gesteld worden of de werkgever het tijdelijk dienstverband wenst voort te zetten. Indien de werkgever voortzetting wenst dient hij mee te delen onder welke voorwaarden.

Dit geldt niet bij arbeidsovereenkomsten van een half jaar of korter, of tijdelijke arbeidsovereenkomsten waarvan de einddatum niet op een kalenderdatum is vastgesteld (maar is aangegaan bijvoorbeeld voor de duur van een project).

De aanzegplicht is van toepassing op alle tijdelijke arbeidsovereenkomsten die eindigen vanaf 1 februari 2015. Bij het niet tijdig aanzeggen heeft de werknemer recht op een vergoeding ter hoogte van het salaris over de periode waarover de werkgever te laat de aanzegging gedaan is tot een maximum van 1 maandsalaris.  Bij het geheel achterwege blijven van de aanzegging betekent dat dus een vergoeding van 1 bruto maandsalaris, bij twee weken te laat, het salaris over die periode. Dit geldt ook bij voortzetting.

Indien de arbeidsverhouding feitelijk wordt voortgezet, zonder dat de aanzegging heeft plaats gevonden, terwijl er geen of geen tijdige aanzegging maar zonder vermelding van “de voorwaarden waaronder”, wordt het dienstverband geacht te zijn voortgezet onder dezelfde voorwaarden voor dezelfde periode (met een maximum van 1 jaar).

Dus:

 1. bij het niet tijdig en schriftelijk aanzeggen of de werkgever wel of niet wil voortzetten, is een vergoeding verschuldigd aan de werknemer.
 2. bij het niet tijdig meedelen van eventuele andere arbeidsvoorwaarden (minder uren, andere periode) en het vervolgens feitelijk voorzetten, blijven de oorspronkelijke arbeidsvoorwaarden van kracht, met dien verstande dat de verlenging hooguit voor de duur van 1 jaar is.

De aanzegging van het niet voortzetten kan overigens al in de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd opgenomen worden. De aanzegging dat de werkgever het tijdelijk dienstverband wenst voort te zetten, is overigens een aanbod van de werkgever, dat door de werknemer (stilzwijgend of uitdrukkelijk) aanvaard moet worden om een nieuwe tijdelijke arbeidsovereenkomst te laten ontstaan.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Was er nu wel of niet sprake van een arbeidsovereenkomst?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 239 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 239 advocaten en meer dan 89 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.