Belangrijkste wijzigingen ontslag uitvoeringsregels bedrijfseconomische redenen

Per 1 augustus 2018 zijn de nieuwe UWV Uitvoeringsregels ontslag om bedrijfseconomische redenen in werking getreden waarmee de eerdere versie van juli 2016 wordt vervangen. Avinci Advocaten zet de belangrijkste wijzigingen op een rijtje en geeft u tips over de juiste beëindiging van een arbeidscontract.

De belangrijkste aanpassingen en aanvullingen bij de Uitvoeringsregels Bedrijfs Economische redenen zijn:

 • Hoe een werkgever zonder ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging voldoet aan de verplichtingen uit de Wet op de ondernemingsraden (WOR) bij ontslag.
 • Meer uitleg over omgaan met internationale situaties, bij ontslag volgorde en afspiegeling.
 • Meer uitleg over herplaatsing van werknemers.

Arbeidsrecht: de juiste ontslagroute

 

Vanwege alle veranderingen vinden wij het belangrijk alle wapenfeiten op een rij te zetten. Belangrijk vinden wij dat een probleem gelijk wordt aangepakt, mogelijkheden worden bekeken en dat men blijft communiceren. Een dreigend ontslag of een daadwerkelijke ontslag periode is voor beide partijen zenuwslopend en kan een nare nasleep hebben in uw bedrijf. Wij vinden dat openheid en zekerheid de schade zal beperken en dat men een goede oplossing moet zoeken waar beide partijen zich goed bij voelen.

Voor u als werkgever is het van belang dat u, voordat u de werknemer meedeelt dat u voornemens bent de arbeidsovereenkomst te beëindigen, de zaken goed op orde heeft en weet waar u aan begint. Tevens is het van belang het gesprek met de werknemer rustig en zakelijk in te gaan.

Een aantal praktische tips zijn:

 

 • Kies de juiste ontslagroute (bijvoorbeeld ontslag met wederzijds goedvinden, ontbinding bij de kantonrechter of een ontslagvergunning aanvragen bij UWV);
 • Zorg (met name) in geval van ontslag wegens disfunctioneren ervoor dat u het hele personeelsdossier op orde heeft, zodat het ontslag goed onderbouwd kan worden met diverse bewijsstukken;
 • Indien u een werknemer wilt ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen, zorg er dan voor dat u een en ander met financiële stukken kunt onderbouwen en controleer of deze werknemer ook degene is die voor ontslag in aanmerking dient te komen;
 • Twijfelt u of het dossier of de onderbouwing die u heeft voldoende is, laat u dit dan eerst door een specialist beoordelen voordat u verder gaan;
 • Stel de werknemer tijdens een persoonlijk gesprek op de hoogte van het naderend ontslag;
 • Adviseer de werknemer zich bij te laten staan door een jurist of advocaat

Zoals uit bovenstaande blijkt, is een goede voorbereiding van het ontslag van een werknemer het halve werk. Onze advocaten en juristen zijn u hierbij graag van dienst!

Een werkgever dient een redelijke grond te hebben voor het einde van het dienstverband. Het gaat om de gronden die in de wet staan genoemd:

Redenen voor ontslag:

 

 • Bedrijfseconomische of organisatorische redenen (slechte financiële situatie, werkvermindering, aanpassing organisatie, automatisering, etc.
 • Ziekte (langdurig of veelvuldig).
 • Disfunctioneren van de werknemer.
 • Verstoorde verhouding.
 • (Ernstig) verwijtbaar handelen door de werknemer.

Beëindiging arbeidsovereenkomst

 

Het arbeidsrecht is zeer belangrijk bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst. Vraagstukken over ontslag op staande voet of bijvoorbeeld het recht op ontslagvergoeding hebben dan ook betrekking op het arbeidsrecht. Een ontslagvergoeding is een financiële vergoeding die de werkgever bij ontslag betaalt aan de werknemer. Als een werkgever een arbeidsovereenkomst wil beëindigen, moet er onderhandeld worden over ontslagvergoeding of bijvoorbeeld over vrijstelling van werk met behoud van loon. De gemaakte afspraken legt men vast in een vaststellingsovereenkomst, ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd.

Dreigt er ontslag of heeft u een geschil met uw werkgever? Bijvoorbeeld over achterstallig loon of een concurrentiebeding?

Advocaat Arthur Hansen heeft ontzettend veel ervaring met arbeidsrecht en treedt vaak op voor zowel de ontslagen partij als voor de partij die het ontslag invoert – daardoor kent hij als geen ander het verhaal van twee kanten en weet slim te adviseren.

Bel snel voor een afspraak of kom langs in ons pand op de locatie in de Oude Haven / Maasboulevard te Rotterdam.

Wij helpen u verder en zijn goed bereikbaar van 09.00 tot 21.00 uur omdat ondernemen nooit stopt.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Thuiswerken in coronatijd

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 168 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 168 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.