Kan ik dan nooit van dat contract af?!

Zonder dat ondernemers het zich realiseren, sluiten zij vaak onbedoeld contracten voor onbepaalde tijd. Een ZZP-contract is hiervan een voorbeeld. Denk maar aan de grafisch ontwerper die elke maand zijn concepten moet aanleveren of de boekhouder die iedere maand de administratie van zijn klant moet controleren. Het gaat in dit soort contracten om een steeds terugkerende (bijvoorbeeld) maandelijkse verplichting. Een harde einddatum of duidelijke regels die bepalen hoe de contractpartijen ooit uit elkaar gaan, ontbreken vaak.

Omdat er geen wettelijke standaardregels bestaan over de opzegging van dit soort contracten, is er een systeem in de rechtspraak ontwikkeld. Kort geleden deed de rechter in een kort geding uitspraak over een contract dat al in 1924 werd aangegaan. Er was niets afgesproken over opzegging met vervelende gevolgen voor de opzeggende partij.

 

Nadat de ene partij het contract uit 1924 had opgezegd, eiste de ander in kort geding nakoming van de aloude afspraak. Die laatste kreeg gelijk. De rechter oordeelde dat opzegging wel kan, maar dat in dit geval een opzegtermijn van 2,5 jaar op zijn plaats was. Omdat juist die opzegtermijn niet is gehanteerd, bepaalde de rechter dat het contract op dit moment nog gewoon voortduurt. Er was inmiddels al een nieuw contract met een derde gesloten. Al met al een hele dure grap.

 

Voor ondernemers is het van groot belang om met contractpartijen goed af te spreken hoe zij ooit uit elkaar gaan. Duidelijke afspraken en een redelijke opzegtermijn in het contract kunnen voorkomen dat het uit elkaar gaan in een kostbaar gevecht verandert.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Was er nu wel of niet sprake van een arbeidsovereenkomst?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 239 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 239 advocaten en meer dan 89 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.