De ex-werkgever die een negatieve referentie afgeeft

Het afgeven van een getuigschrift is wettelijk verplicht bij het einde van de arbeidsovereenkomst. Daar moet in ieder geval in staan: het soort werk dat de werknemer verricht heeft, de begin- en einddatum van de arbeidsovereenkomst en de arbeidsduur. Indien de werknemer daarom verzoekt moet daar aan toegevoegd worden de wijze waarop de werknemer zijn functie heeft vervuld, de wijze waarop de arbeidsovereenkomst is geëindigd en, indien de werkgever de arbeidsovereenkomst heeft beëindigd, de redenen voor de beëindiging.

Het geven van een referentie voor ex-werknemer is wettelijk niet geregeld en is ook niet verplicht. Maar wat als de werkgever als referent wordt opgegeven en vervolgens negatieve informatie verstrekt ?

Onlangs werd een ex-werkgever (tevergeefs) aangesproken op grond van het verstrekken van negatieve informatie als referent. Dit had als gevolg dat een ex-werknemer een nieuwe baan misliep. Uit het betreffende arrest van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zijn de volgende richtlijnen te halen:

 1. Indien een ex-werknemer een ex-werkgever als referent aanwijst geeft hij toestemming aan die ex-werkgever om informatie te verschaffen over zijn persoon en functioneren.
 2. Indien de ex-werknemer niet wenst dat bepaalde informatie gegeven wordt, zal hij dat specifiek moeten meedelen aan zijn ex-werkgever. Die ex-werkgever kan dan vervolgens bepalen of hij nog wel als referent op wil treden.
 3. De referent dient wel een correct beeld te schetsen. Volgens het hof dient daarbij zoveel mogelijk voor het functioneren relevante informatie verschaft te worden. Ook indien het negatieve informatie betreft. Wat relevant is zal onder meer afhankelijk zijn van de inhoud van de door de potentiële werkgever gestelde vragen, de ernst van bepaalde gedragingen (bij wangedrag), de aard van de functie, de betrokken belangen van derden, tijdsverloop sinds bepaalde negatieve zaken zijn voorgevallen etc.

Opgegeven als referent?

Van belang voor de ex-werkgever is dat hij wel nagaat of hij ook door de ex-werknemer als referent is opgegeven. Een potentiële werkgever kan immers ook aan de hand van een CV contact zoeken. Zonder dat de ex-werknemer de ex-werkgever als referent heeft opgegeven. Voor de ex-werkgever is het aan te raden om geen informatie te verschaffen indien er geen afspraak of verzoek is om als referent op te treden.
Verder is het een kwestie van gezond verstand gebruiken. Is een incident van 3 jaar geleden werkelijk relevant voor de functie indien het niet ernstig genoeg was voor een beëindiging van het dienstverband ? Zijn privé gedragingen relevant voor de functie ? Meestal niet, soms wel.

Voor de ex-werknemer is het aan te raden om niet zonder overleg een ex-werkgever op te geven als referent. Niet alleen de bereidheid om een referentie te geven moet besproken worden. Daarnaast ook wat dan door de ex-werkgever gezegd zal worden en eventueel wat niet.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Thuiswerken in coronatijd

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 168 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 168 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.