De Ragetlie-regel: wat is dat?

Het arbeidsrecht kent nogal wat valkuilen. Eén van die valkuilen is (wellicht) bekend als de zgn. Ragetlie-regel, die het volgende inhoudt.

Indien een werknemer voor onbepaalde tijd in dienst is geweest en die arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is geëindigd zonder opzegging na toestemming van het UWV of door ontbinding door de rechter en partijen gaan, binnen een termijn van zes maanden, een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aan, dan kan die arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd slechts rechtsgeldig tot een einde komen door opzegging, na verkregen toestemming van het UWV. In de praktijk wordt daar nogal eens aan voorbij gegaan, met alle gevolgen van dien. Dat is alleen anders indien de werknemer bereid is om aan een andere wijze van beëindiging van de arbeidsovereenkomst, bijvoorbeeld wederzijds goedvinden, zijn medewerking te verlenen.

Indien tussen de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en de eerdere arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd een termijn ligt van meer dan zes maanden, dan geldt de Ragetlie-regel niet.

Ook mist de Ragetlie-regel toepassing indien de voor onbepaalde tijd aangegane arbeidsovereenkomst is geëindigd wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van de werknemer op grond van een aldus luidend beding in die arbeidsovereenkomst en daarna (toch) weer een overeenkomst voor bepaalde tijd is gesloten.

Indien een arbeidsovereenkomst, voor onbepaalde tijd aangegaan, zonder bemoeienis van het UWV/de kantonrechter is geëindigd, doch binnen een termijn van zes maanden wordt gevolgd door een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met verschillende werkgevers die echter geacht moeten worden met betrekking tot de verrichte arbeid elkaars opvolger zijn, geldt de Ragetlie-regel evenzeer.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Thuiswerken in coronatijd

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.