De dringende reden buiten werktijd

Inleiding

Het ontslagrecht is er niet eenvoudiger op geworden. Dit geldt met name voor het ontslag op staande voet. Volgens (art. 7:677 van) het Burgerlijk Wetboek kan een ontslag op staande voet plaatsvinden, wanneer er sprake is van een zogenaamde ‘dringende reden’. Vraag is of gedragingen van de werknemer buiten de werksfeer kunnen leiden tot een ontslag op staande voet.

Dringende reden

Gedragingen die feitelijk niets met het werk te maken hebben, kunnen onder omstandigheden toch tot een ontslag op staande voet leiden. Er dient dan doorgaans wel raakvlak te zijn tussen de bedrijfsactiviteiten en de gedragingen. Ook het feit dat de werknemer een representatieve functie heeft, speelt mee.

De werkgever dient te allen tijde bij een ontslag op staande voet, alle omstandigheden van het geval mee te wegen, zoals de leeftijd, de duur van het dienstverband en de ernst van het incident alsook de eerdere gedragingen. Uiteraard is ook van belang wat werkgever en werknemer hebben afgesproken.

Ontbinding

Onder het ‘oude’ recht, zoals dat gold tot 1 juli 2015, kon het ontslag op staande voet door middel van een brief aangetast worden. Dat is nu niet meer mogelijk. De ontslagen werknemer dient zich spoedig tot de kantonrechter te wenden. De werkgever zal dan via een tegenverzoek de Kantonrechter verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden, voor het geval het ontslag op staande voet geen stand houdt. Dit wordt aangeduid als een ‘voorwaardelijke ontbinding’.

Een ontbinding kan bijv. worden uitgesproken bij een verstoorde arbeidsverhouding. Vanaf 1 juli 2015 kennen we echter ook het hoger beroep in ontbindingszaken. Dit heeft tot gevolg dat een ontslag op staande voet in hoger beroep alsnog het onderspit kan delven. De werkgever zal dan de arbeidsovereenkomst moeten herstellen of een billijke vergoeding dienen te betalen. Er kleven aldus behoorlijke risico’s aan een ontslag op staande voet.

Slot

Onder omstandigheden kunnen handelingen in de privésfeer tot een gerechtvaardigd ontslag op staande voet leiden. Van belang is er of er raakvlak is tussen de gedragingen en de bedrijfsactiviteiten, maar ook of de functie representatief is voor het bedrijf. Daarnaast spelen de omstandigheden van het geval nog een rol. Een ontslag op staande voet is onder het nieuwe ontslagrecht nog steeds mogelijk, maar kent wel grotere risico’s, omdat hoger beroep (en cassatie) nu mogelijk is.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Was er nu wel of niet sprake van een arbeidsovereenkomst?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 239 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 239 advocaten en meer dan 89 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.