Internetten op het werk. Is ontslag op staande voet mogelijk?

De Rechtbank Amsterdam heeft op 15 september 2017 beslist dat een werkgever, in dit geval een exploitant van twee kledingwinkels, zijn verkoopster terecht op staande voet heeft ontslagen.

De dringende reden voor dit ontslag op staande voet was het feit dat de verkoopster tijdens werktijden regelmatig aan het internetten was.

De Rechtbank Amsterdam heeft op 15 september 2017 beslist dat een werkgever, in dit geval een exploitant van twee kledingwinkels, zijn verkoopster terecht op staande voet heeft ontslagen.

De dringende reden voor dit ontslag op staande voet was het feit dat de verkoopster tijdens werktijden regelmatig aan het internetten was.

Privacy werknemer

Bedrijfsmiddelen, zoals internettoegang verstrekt een werkgever omdat werknemers dit nodig hebben voor het werk. De werkgever mag eisen stellen aan het gebruik van deze bedrijfsmiddelen en voorts mag de werkgever monitoren of zijn werknemers zich aan de gestelde regels houden. Het is belangrijk dat de werkgever hiervoor een duidelijk internetreglement opstelt of een heldere gedragscode en dat de werknemers hiervan kennis hebben genomen.

Het is wel zo dat werknemers recht hebben op een bepaald niveau van privacy, ook tijdens werkuren. De beperkingen en voorwaarden die de werkgever aan privégebruik van internet op het werk stelt, moeten worden afgewogen tegen het belang dat de werkgever bij de beperkingen heeft. Hoe groter het belang van de werkgever, hoe beperkender de voorwaarden mogen zijn.

Algeheel verbod internetgebruik niet toegestaan

Privégebruik van het internet op de werkvloer kan door een werkgever niet volledig worden verboden. Op een rustig moment privémail controleren of nieuwssites bekijken kan er niet toe leiden dat een werknemer kan worden ontslagen. De grenzen tussen privé en zakelijk vervagen steeds meer. Werkgevers moeten accepteren dat werknemers ook onder werktijd zo nu en dan privézaken regelen. Wel kunnen werkgevers voor het werk niet relevante sites zoals bijv. facebook plaatsen op een “zwarte lijst”, zodat de werknemers deze niet kunnen raadplegen dan wel in het internetreglement opnemen dat dergelijke sites niet tijdens werkuren mogen worden bezocht.

Uitspraak van de Rechtbank Amsterdam van 15 september 2017

De werkgever had eind 2016 al schriftelijk aan haar werknemers bekend gemaakt dat het niet meer toegestaan is om de mobiele telefoon, ipad, laptop of welk apparaat dan ook waarmee kan worden gebeld, gechat, getext, of dat voor welke vorm van internet dan ook gebruikt kan worden, tijdens werktijd bij zich te hebben. Het belang van de werkgever hierbij was met name het feit dat klanten door de verkopers geholpen moesten worden en dat werknemers alert moesten zijn op winkeldiefstal.

De werkgever paste dit reglement consequent toe binnen de organisatie, door schriftelijke waarschuwingen te geven. In het voorjaar van 2017 betrapte de werkgever zijn verkoopster op het internetten via de kassa, terwijl er klanten in de winkel aanwezig waren. Het internetten op de werkvloer voor een periode van een half uur was reden voor de werkgever om de verkoopster op staande voet te ontslaan.

De rechter was het met de werkgever eens dat het ontslag op staande voet gerechtvaardigd was, nu er heldere richtlijnen waren opgesteld voor internetgebruik, de onderhavige verkoopster eerder was gewaarschuwd en de werkgever, gelet op de omstandigheid dat hij
winkels exploiteert, een gerechtvaardigd belang heeft bij de gestelde beperking voor het internetgebruik.

Overigens speelt in deze uitspraak ook een rol dat de werknemer regelmatig te laat op haar werk verscheen.

Aandachtspunten voor werkgevers

Voor werkgevers geeft deze uitspraak een opening: er kan worden opgetreden tegen werknemers die stelselmatig (dus meer dan af en toe) gebruik maken van het internet of de telefoon voor privédoeleinden. Hiervoor is het belangrijk dat een duidelijk internetreglement of gedragscode is opgesteld, dat de werkgever consequent handhaaft door te waarschuwen en zo nodig sancties op te leggen.

Neem de mogelijkheid tot het opleggen van sancties ook op in het reglement.

Indien u hulp nodig heeft bij het opstellen van een gedragscode of een internetreglement, neem dan contact op.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Thuiswerken in coronatijd

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.