Kijk uit voor toffe mailtjes van uitzendbureaus!

Regelmatig dwarrelen er in mijn Postvak In mailtjes binnen van uitzendbureaus die – volstrekt ongevraagd – kandidaten voorstellen die graag bij ons zouden komen werken. Vaak voorzien van foto’s, cv’s en lovende teksten. De schijn wordt gewekt dat je vrijblijvend kan ingaan op zo’n mailtje maar dat is niet het geval. Voor je het goed en wel in de gaten hebt, is er volgens het uitzendbureau sprake van een opdracht en ben je een bemiddelingsfee verschuldigd voor een geplaatste kandidaat, zelfs als je nooit in zee wilde gaan met deze snelle jongens. Zo’n fee kan oplopen tot 25% van een jaarsalaris.

Het overkwam een cliënt van ons die een aanbod kreeg voor een medewerker, via een ‘rap’ Uitzendbureau. Er kwam een intercedente langs voor een kop koffie. Gaandeweg het gesprek kreeg cliënt in de gaten wat hij voor de diensten van het bureau zou moeten gaan betalen, zo’n € 6.000,00 en daar had hij geen zin in. Dat gaf hij ook aan: “Bedankt voor het aanbod maar ik zie ervan af”.

Enige tijd later meldde de kandidaat zich spontaan bij cliënt, hij werd aan aangenomen en ging aan de slag. Tot stomme verbazing van mijn cliënt, kwam er een paar maanden later een nota binnen van het Uitzendbureau. Een nota van 6K voor het bemiddelen van deze kandidaat, Kassa! Het bureau vond dat ze daar recht op hadden, de kandidaat was toch immers via hen binnen gekomen?

Bemiddeling advocaat

Ik heb namens cliënt aangevoerd dat er nimmer een opdracht was verstrekt voor bemiddeling maar daar wilde men niet naar luisteren en zo stonden we uiteindelijk voor de kantonrechter. Deze informeerde er fijntjes naar hoe de overeenkomst waarop het bureau zich beriep nu eigenlijk tot stand was gekomen. Want het bureau wist toch dat cliënt de fee te hoog vond. Voor het tot stand komen van een overeenkomst is een van de essentialia dat je het eens bent over de prijs.

De rechter was er daarna snel klaar mee en wees de vordering af. Geen overeenkomst – geen fee.

Wees dus alert op deze praktijken en ga niet zomaar in op dergelijke aanbiedingen. Voor je het weet heb je een nota in Postvak In en vervolgens een dagvaarding. Want een rechtszaak meer of minder daar zit dit team kennelijk niet mee.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Thuiswerken in coronatijd

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 165 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 165 advocaten en meer dan 56 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.