Ontbindingsverzoek afgewezen vanwege garantie in Sociaal Plan

Het Ontbindingsverzoek van Stichting Amphia Ziekenhuis wegens bedrijfseconomische omstandigheden is afgewezen omdat het toepasselijke sociaal plan een garantie bevat dat geen gedwongen ontslagen zullen plaatsvinden als gevolg van reorganisaties.

Amphia heeft na positief advies van haar Ondernemingsraad besloten tot een reorganisatie, met als doel om, mede gelet op de verbouw- / nieuwbouwplannen van Amphia, een kwaliteitsverbetering te realiseren. Kostenbesparing was niet het doel van de reorganisatie, maar het uitgangspunt was wel dat er op korte termijn een kostenbesparing gerealiseerd zal worden. In het Sociaal Plan is onder meer bepaald dat ‘als gevolg van reorganisaties er geen gedwongen ontslagen plaatsvinden, tenzij er sprake is van weigering van functie.

De functie van werknemer-x, evenals die van 46 andere werknemers, vervallen als gevolg van de reorganisatie. Werknemer-x is boventallig verklaard en vrijgesteld van werk. Gedurende ruim anderhalf jaar is geprobeerd om werknemer-x te herplaatsen. Nu plaatsing niet is gelukt meent Amphia dat niet van haar kan worden gevergd om de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. Amphia verzoekt de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst met werknemer-x op korte termijn te ontbinden op grond van bedrijfseconomische redenen zonder toekenning van een vergoeding.

Werknemer-x voert verweer tegen de verzochte ontbinding. Hij stelt daartoe het volgende. Het sociaal plan biedt geen ruimte voor gedwongen ontslag. Hiertoe is een garantie opgenomen en voorts is bepaald dat als er omstandigheden zijn die nopen tot aanpassing van het sociaal plan, dit onderwerp van gesprek moet zijn in het bestuurlijk overleg. In dat overleg is nog geen overeenstemming bereikt over aanpassing van het sociaal plan.

De kantonrechter geeft werkgever gelijk en beslist dat ontbinding van de arbeidsovereenkomst zoals door Amphia verzocht, een gedwongen ontslag in strijd met het sociaal plan zou opleveren. Kortom: garantie is garantie en het ontbindingsverzoek wordt afgewezen. 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Thuiswerken in coronatijd

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.