Het ontslag op staande voet en het voorwaardelijke ontbindingsverzoek

Tot 1 juli 2015 kon de werknemer die op staande voet was ontslagen, dat ontslag binnen zes maanden aanvechten. Dit kon de werknemer doen door middel van het versturen van een simpele brief, of via de rechter.

Zeker als een rechter over dat ontslag moest oordelen, kwam het in de praktijk voor dat het gegeven ontslag pas na meer dan zes maanden werd vernietigd. Gevolg was (en is) dat de werknemer dan nog steeds in dienst is.

Om te voorkomen dat werkgevers achteraf werden geconfronteerd met torenhoge loonvorderingen, wettelijke verhogingen en rente, verzochten zij de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden, voor het geval de werknemer (al dan niet met behulp van de kantonrechter) het ontslag zou vernietigen. Dat wordt een voorwaardelijk ontbindingsverzoek genoemd, of een ontbinding voor zover vereist. Op deze manier werd door de werkgever op korte termijn duidelijkheid verkregen over het wel of niet voortduren van de arbeidsovereenkomst.

Na invoering van de Wet werk en zekerheid werd lange tijd gediscussieerd over de vraag of de werkgever nog zo’n voorwaardelijk ontbindingsverzoek kan doen. De Hoge Raad heeft op 23 december 2016 geoordeeld dat de werkgever ook onder de WWZ een voorwaardelijk ontbindingsverzoek kan indienen.

Niet vereist is dat aan het ontslag op staande voet en aan het ontbindingsverzoek dezelfde feiten en omstandigheden ten grondslag liggen. Het kan dus zo zijn dat de reden waarvoor het ontslag op staande voet is gegeven, niet ernstig genoeg is om het ontslag te rechtvaardigen, maar die reden in combinatie met andere feiten en omstandigheden wel kunnen leiden tot een redelijke grond voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

De Hoge Raad heeft verder onder meer beslist dat de procedures over de geldigheid van het ontslag op staande voet en het voorwaardelijke ontbindingsverzoek zoveel mogelijk gelijktijdig en in onderlinge samenhang moeten worden behandeld. Tot slot is geoordeeld dat de wettelijke bewijsregels in beginsel van toepassing zijn in de ontbindingsprocedure.

Blijf dus niet stil zitten na een ontslag op staande voet, maar informeer naar de mogelijke risico’s en de oplossingen daarvoor.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Thuiswerken in coronatijd

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 167 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 167 advocaten en meer dan 58 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.