Ontslagen? Wanneer kunt u aanspraak maken op een billijke vergoeding?

U bent of wordt ontslagen en u bent langer dan twee jaar in dienst? In dit geval heeft u recht op een transitievergoeding. Dit geldt overigens uiteraard enkel indien er geen sprake is van (ernstig) verwijtbaar handelen zijdens de werknemer.

In sommige gevallen kan de ontslagen werknemer naast de transitievergoeding ook aanspraak maken op een billijke vergoeding. Deze vergoeding kan worden toegekend indien het ontslag is ingegeven door (ernstig) verwijtbaar handelen ofwel een nalaten zijdens de werkgever. Er moet vanuit worden gegaan dat dit zich enkel voordoet in uitzonderlijke gevallen.

 

Er is sprake van een uitzonderlijk geval indien de werkgever laakbaar gedrag heeft vertoond met als gevolg dat de relatie tussen werkgever en werknemer op (hoog)spanning is komen te staan. Indien de rechtbank vervolgens oordeelt dat er geen andere optie meer mogelijk is dan ontslag, is het mogelijk dat de werknemer daarvoor extra wordt gecompenseerd door toekenning van een billijke vergoeding. De werknemer kon immers niet (of nauwelijks) een verwijt gemaakt ten aanzien van het ontslag.

 

Laakbaar gedrag zijdens de werkgever kan in veel verschillende vormen tot uiting komen. Zo kan er sprake zijn van een onredelijk voorstel vanuit de werkgever waaraan een werknemer in alle redelijkheid niet hoeft te voldoen. Ook zou er op enigerlei wijze sprake kunnen zijn van discriminatie. Voorts zou het zo kunnen zijn dat de werkgever bepaalde verplichtingen niet nakomt waardoor een verstoorde arbeidsverhouding ontstaat. Maar ook wil het in de praktijk nog wel eens voorkomen dat er valse gronden voor ontslag worden aangevoerd of dat er onvoldoende zorg wordt gedragen voor een arbeidsongeschikt geraakte werknemer.

 

Kortom, de billijke vergoeding is slechts voor uitzonderlijke gevallen bedoeld en zal niet zomaar worden toegekend. Er zijn echter wel degelijk een veelheid aan situaties denkbaar waarbij toekenning van een billijke vergoeding gerechtvaardigd wordt geacht. Mocht de rechtbank aan toekenning van een billijke vergoeding toekomen, staat het de rechtbank volledig vrij de hoogte van deze vergoeding te bepalen. Dit kan dan worden bepaald op basis van alle (uitzonderlijke) omstandigheden van het geval waarbij de ernst van het verwijtbare handelen leidend is. Ook kan rekening worden gehouden met de grootte van de werkgever ofwel de financiële situatie van de werkgever. De billijke vergoeding beoogt immers een bestraffend karakter te hebben ter voorkoming van dergelijk handelen of nalaten van de werkgever in de toekomst.

 

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Vrije advocaatkeuze bij uw rechtsbijstandverzekering

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 162 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 162 advocaten en meer dan 55 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.