Oplegging sanctie CAO leidt tot afwijzing ontbinding arbeidsovereenkomst

Als werkgever kun je je werknemers sancties opleggen. Een bevoegdheid daartoe kan zijn grondslag vinden in de toepasselijke CAO. In een recente uitspraak van de Rechtbank Rotterdam d.d. 8 augustus 2016 betekende het feit dat de werkgever zijn werknemer al op basis van de CAO voor verwijtbaar handelen had gesanctioneerd de redding voor de werknemer omdat daarom het ontbindingsverzoek van de werkgever werd afgewezen!

Op basis van de toepasselijke CAO (het onderdeel ‘Plichtsverzuim’) kon de werkgever de werknemer die verwijtbaar had gehandeld, of nagelaten te handelen, onder meer de volgende sancties opleggen:

‘- schorsing met gehele of gedeeltelijke inhouding van salaris gedurende ten hoogste twee weken;
(…)
Dit onverminderd de bevoegdheid van de werkgever de arbeidsovereenkomst deswege, al dan niet wegens dringende reden, te beëindigen. In dat geval kan de werknemer tot het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigt, worden geschorst met behoud van salaris.’

Toen de werkgever de Kantonrechter verzocht de arbeidsovereenkomst met de werknemer te ontbinden, constateerde de Kantonrechter dat de werkgever het verwijtbare gedrag al had gesanctioneerd door de werknemer te schorsen en het salaris van de werknemer twee weken (gedeeltelijk) in te houden. Het stond vast dat de werkgever deze maatregelen had genomen op basis van de toepasselijke CAO.

Wanneer de werkgever ervoor kiest de arbeidsovereenkomst te beëindigen, had de werkgever de werknemer moeten schorsen met behoud van salaris. Omdat de werkgever ervoor had gekozen de werknemer voor zijn verwijtbaar handelen de sanctie van schorsing met gedeeltelijke inhouding van het salaris op te leggen, kon in dat geval dan niet ook nog een beëindiging van de arbeidsovereenkomst volgen. Indien dat wel het geval zou zijn, zou sprake zijn van een dubbele sanctie ten aanzien van hetzelfde verwijtbare gedrag van de werknemer: namelijk schorsing met inhouding van salaris en beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Dat druiste naar het oordeel van de Kantonrechter in tegen de wijze van sanctionering in het Arbeidsrecht. De verzochte ontbinding van de arbeidsovereenkomst op grond van het verwijtbaar handelen van de werknemer werd om die reden dan ook afgewezen.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Thuiswerken in coronatijd

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 103 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 103 advocaten en meer dan 50 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.