Schending geheimhoudingsbeding: boete of schadevergoeding als sanctie

Een werkgever kan een boete opleggen ingeval van overtreding van bijvoorbeeld een geheimhoudingsbeding uit de arbeidsovereenkomst. Het is ook mogelijk in plaats van een boete een schadevergoeding te vorderen. De wet bepaalt echter wel dat de werkgever een keuze moet maken, het kan niet zo zijn dat de werkgever bij overtreding van het geheimhoudingsbeding zowel een boete alsook schadevergoeding mag vorderen.

Boete of schadevergoeding?

Het komt nogal eens voor dat de sanctie op een geheimhoudingsbeding in een arbeidsovereenkomst bepaald, dat de werknemer bij overtreding van het geheimhoudingsbeding een boete is verschuldigd en dat het recht bestaat op volledige schadevergoeding indien de schade hoger is dan het boetebedrag. Recentelijk heeft de kantonrechter te Utrecht op 18 december 2013 daar een uitspraak over gedaan. In de arbeidsovereenkomst stond een beding dat naast de boete ook recht op schadevergoeding bestond maar slechts schadevergoeding voor zover die schade een hoger bedrag beloopt dan het boetebedrag. Strikt genomen zou dit dus niet mogen, dit boetebeding is nietig. Echter heeft de kantonrechter gebruik gemaakt van zijn bevoegdheid en wel recht gedaan aan de overtreding van het geheimhoudingsbeding en een boete opgelegd, maar deze boete gematigd daar het gevorderde boetebedrag bovenmatig was en niet in verhouding stond tot het salaris van de betreffende (stoute) werknemer.

Conclusie

Hieruit valt te leren dat het van groot belang is het boetebeding zo te formuleren dat het duidelijk is dat het gaat om een keuzemogelijkheid tussen een boete en het vorderen van een schadevergoeding. Wij beoordelen dergelijke bedingen graag en helpen u ook met het opstellen ervan.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Vergeet de inspanningsverplichting om te herplaatsen niet!

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 129 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 129 advocaten en meer dan 65 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.