Sluiting van een school: instemmings- of adviesrecht voor de MR?

Commotie rond de sluiting van de school Den Bongerd in Oss, een middelbare school voor passend onderwijs, is aanleiding de medezeggenschap binnen scholen eens onder de loep te nemen. Deze medezeggenschap is wettelijk geregeld in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS). Op basis van deze wet heeft de medezeggenschapsraad binnen een schoolinstelling voor een veelvoud aan zaken instemmings– dan wel adviesrecht. Voor de sluiting van een (locatie van) een school geldt echter alleen een adviesrecht.

De Tweede Kamerleden Kwint en Marijnissen (SP) hebben hierover Kamervragen gesteld aan Sander Dekker, demissionair staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij vragen zich af waarom een Medezeggenschapsraad geen instemmingsrecht heeft ten aanzien van een ingrijpende beslissing als de sluiting van een school. Zolang de medezeggenschapsraad vroegtijdig bij de besluitvorming word betrokken en tijdig advies kan uitbrengen, is er naar de mening van de staatssecretaris geen reden het instemmingsrecht met het al geldende adviesrecht gelijk te trekken. Hij vindt dat de Medezeggenschap met het huidige adviesrecht voldoende bevoegdheden in huis heeft, ook als het gaat om een sluiting van een (vestiging van een) school. Kamerlid Marijnissen geeft aan actie te blijven voeren tegen de sluiting van de school in Oss.

Het is niet de eerste keer dat het instemmingsrecht met betrekking tot sluiting van een school ter sprake komt. In 2015 is door verschillende Tweede Kamerleden bepleit het instemmingsrecht te laten gelden voor besluiten die zijn op gehele of gedeeltelijke sluiting. Het invoeren van instemmingsrecht bij het sluiten van een school is tot op heden (nog) niet aan de orde. Dit zal ook een wijziging van de WMS betekenen.

Als u als bevoegd gezag voornemens bent een vestiging te moeten sluiten – bijvoorbeeld vanwege krimp – is het niet verstandig de Medezeggenschapsraad in een vroegtijdig stadium hierbij te betrekken. Hun belangen (en natuurlijk die van hun achterban, uw medewerkers) kunnen dan tijdig worden meegewogen bij het nemen van het definitieve besluit.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Thuiswerken in coronatijd

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 167 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 167 advocaten en meer dan 58 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.