Soms is het verstandig om vooraf een advocaat te raadplegen

Onlangs belde werkgever X mij. Zij had problemen met een nieuwe werknemer. Deze werknemer was recent aangenomen met een contract voor een half jaar zonder proeftijd. Dat er geen proeftijd was overeengekomen was ook logisch, want dat is niet toegestaan bij een contract voor een half jaar. Tijdens de sollicitatieprocedure heeft de werkgever X diverse keren aan de werknemer gevraagd of hij bij zijn vorige werkgever een concurrentie- en relatiebeding had. De werknemer liet steeds weten dat dit niet het geval was en de werknemer werd aangenomen.

Slechts enkele dagen nadat de medewerker was begonnen met de werkgever, vertelde de werknemer aan zijn nieuwe collega’s dat hij wel een concurrentie- en relatiebeding had bij zijn vorige werkgever. De werkgever wist niet wat hij hoorde. Dit was zeer schadelijk voor het bedrijf. Volgens vaste rechtspraak zou dit immers kunnen betekenen dat de vorige werkgever van de werknemer het bedrijf aansprakelijk zou houden voor de schade die dat bedrijf zou lijden doordat de werknemer zijn concurrentie- en relatiebeding overtrad. De werkgever ging gelijk met de werknemer in gesprek. De werknemer erkende zijn fout en in onderling overleg werd besloten om de arbeidsovereenkomst per direct te beëindigen, zodat er advocaten of procedures nodig waren.
Vervolgens ging de werknemer toch naar een advocaat en zijn advocaat liet weten dat de werknemer toch niet akkoord ging met de voortijdige beëindiging van het dienstverband.

De werkgever vroeg mij of dit zomaar ging. Ik heb uitgelegd dat als werkgever en werknemer niet samen tot een voortijdige beëindiging te komen, de arbeidsovereenkomst in dit geval via de rechter ontbonden diende te worden.  Ik vertelde de werkgever ook dat op grond van rechtspraak van het gerechtshof, hij als werkgever verplicht is te onderzoeken of er een concurrentiebeding is met een eerdere werkgever. Hoewel de werkgever in deze zaak meerdere keren had geïnformeerd of werknemer een concurrentiebeding had, stond dit nergens schriftelijk vastgelegd en de advocaat van de werknemer ontkende dat hierover was gesproken. De werkgever kon dus niet bewijzen dat hij hiernaar gevraagd had.

Uiteindelijk zijn de werkgever en werknemer wel samen tot een oplossing gekomen, maar de werkgever moest wel een paar maanden loon doorbetalen.
De werkgever heeft hiervan geleerd en zal een volgende keer schriftelijk bevestigen wat de werknemer zegt, maar dit was wel een dure les. Het betalen van een paar maandsalarissen voor een paar dagen werk blijft toch zonde!

Indien de werkgever voortijdig bij mij langs was geweest voor informatie, had ik aangeraden een arbeidsovereenkomst (van bijvoorbeeld zeven maanden) met een proeftijd aan te gaan en in de arbeidsovereenkomst schriftelijk vast te leggen dat er met de vorige werkgever geen concurrentiebeding was overeengekomen. Het vooraf raadplegen van een advocaat, kan dus verstandig en goedkoper zijn en voorkomt problemen achteraf.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Vergeet de inspanningsverplichting om te herplaatsen niet!

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 291 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 291 advocaten en meer dan 129 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.