Tijdstip berekening transitievergoeding na twee jaar ziekte bij opzegging door werkgever

In het arrest van 7 oktober 2021 van het Hof Den Bosch (ECLI:NL:GHSHE:2021:3054) heeft het Hof een oordeel gegeven over de berekening van de transitievergoeding na twee jaar ziekte bij een opzegging door de werkgever.

De casus was als volgt. Werknemer was ongeveer vijf jaar arbeidsongeschikt en had een slapend dienstverband. Partijen hebben geprobeerd overeenstemming te bereiken over een minnelijke beëindiging.  Dit is niet gelukt, omdat de werkgever het aanbod van de werknemer, dat in overeenstemming was met de Xella-uitspraak (Hoge Raad 8 november 2019, ECLI:NL:HR:2019:1734), had afgeslagen. Op basis van de Xella-uitspraak dient de transitievergoeding bij een minnelijke beëindiging te worden berekend bij einde wachttijd (2 jaar ziekte).  Werkgever heeft een tegenvoorstel gedaan, dat in strijd was met de Xella-uitspraak, door eerst een terugbetalingsvoorwaarde te eisen en uiteindelijk ook een lager bedrag aan vergoeding aan te bieden.

De werkgever heeft het ‘slapend dienstverband’ met de werknemer toen na ruim vijf jaar arbeidsongeschiktheid opgezegd en een transitievergoeding aan de werknemer betaald.

De vraag is of bij de berekening van de transitievergoeding moet worden uitgegaan van de dag na de twee jaar ziekte (einde wachttijd in 2016) of van de dag na de daadwerkelijke beëindiging  van het dienstverband (in 2020).

Het Hof oordeelt dat het tijdstip (einde wachttijd) van de Xella-uitspraak betrekking heeft op het geval dat partijen met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan. Bij een opzegging door de werkgever,  geldt volgens het Hof de reguliere transitievergoeding berekend op basis van de daadwerkelijke einddatum. De omstandigheid dat de werkgever een deel van de transitievergoeding niet krijgt vergoed van het UWV (periode eindde wachttijd in 2016 tot daadwerkelijke einddatum in 2020), doet hieraan niet af.

Conclusie: de werkgever dient zich goed te beseffen, dat indien de arbeidsovereenkomst van een langdurig zieke werknemer door opzegging eindigt (en niet met wederzijds goedvinden) de transitievergoeding verschuldigd is, over de gehele duur van het (slapende) dienstverband, terwijl het UWV alleen een compensatie biedt van de transitievergoeding na einde wachttijd.

Wilt u meer weten over transitievergoedingen? Bekijk dan onze pagina over transitievergoedingen.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Vergeet de inspanningsverplichting om te herplaatsen niet!

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 292 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.6

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 292 advocaten en meer dan 129 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.